Η… μαργαρίτα του Μπουτάρη – Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις του δημάρχου για τις εκλογές

του Δημήτρη Συρμάτση

Παράταση για το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με την απόφασή του για τις εκλογές. Η τελευταία σύσκεψη στο δημαρχείο δεν έβγαλε «λευκό καπνό» παρά τις χαλαρές πιέσεις των στελεχών της Πρωτοβουλίας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζητούν μια άμεση απόφαση από τον δήμαρχο.

Τρίτη μεσημέρι. Λίγο μετά τις 16:30 και την πόρτα της αίθουσας συσκέψεων του 3ου ορόφου του δημαρχιακού μεγάρου περνά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ήδη στις θέσεις τους ήταν οι αντιδήμαρχοι , οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων, κοινώς μια διευρυμένη εκτελεστική επιτροπή μαζί με τους στενούς συνεργάτες του δημάρχου.

Μίλησαν και τοποθετήθηκαν άπαντες. Για  το παρόν και το μέλλον της Πρωτοβουλίας, της παράταξης που διοικεί από το 2011 τον δήμο Θεσσαλονίκης.  Σχεδόν δυόμισι ώρες μετά ο Γιάννης Μπουτάρης «σφυρίζει τη λήξη» της σύσκεψης, καθώς έπρεπε να αποχωρήσει για την εκδήλωση για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου, ημέρας απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Τους δοκιμάζει;

«Λευκός καπνός» όμως δεν βγήκε.  Ο Γιάννης Μπουτάρης για ακόμη μια φορά δεν άνοιξε τα χαρτιά του στους συνεργάτες του στον δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με την απόφασή του να είναι ή να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου του 2019. Για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε αναποφάσιστος. «Τη μια μέρα ξυπνάω και λέω ότι θα κατέβω, την άλλη ξυπνάω και λέω δεν θα κατέβω» τους είπε σε μια αποστροφή του λόγου του και τους άφησε να κοιτιούνται απορημένοι.

Σαν να θέλει να κερδίσει χρόνο. Σαν να θέλει να μετρήσει αντιδράσεις. Σαν να βάζει σε μια δοκιμασία και τον εαυτό και τη δημοτική του ομάδα. Τους πιστούς του συνεργάτες και συνοδοιπόρους στα 8 χρόνια στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Γιάννης Μπουτάρης έχει «κρυφή ατζέντα». Είτε για τον ίδιο είτε για άλλους. Άλλοι πάλι λένε ότι προσπαθεί να «εγκλωβίσει» τη δημοτική του ομάδα στη διάδοχη κατάσταση. Άλλοι πάλι ότι θέλει να αποδείξει πως πριν ακόμα φύγει υπάρχουν διαλυτικές τάσεις στην Πρωτοβουλία, η οποία θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, οπότε και θα μείνει και θα ηγηθεί εκ νέου του συνδυασμού.

Πάντως το κλίμα πλέον στην Πρωτοβουλία είναι τέτοιο, που εδώ και μήνες κάποιοι σκέφτονται το προσωπικό τους μέλλον εκτιμώντας ότι ο Γ. Μπουτάρης δεν θα κατέβει υποψήφιος, με τον δήμαρχο τελικά, αν αποφασίσει διαφορετικά, να «χαλάει τα σχέδια» αρκετών.

Πίεση να ανακοινώσει

Για αυτό και δεν ήταν διόλου παράξενο που ενώ δεν έχει αποφασίσει, άνοιξε την κουβέντα της διαδοχής. Εκτίμησε πολιτικά ότι δεν έχει σημασία αν θα είναι αυτός υποψήφιος δήμαρχος, αλλά να συνεχιστεί το έργο της Πρωτοβουλίας.

Από τη μεριά τους οι αντιδήμαρχοι κράτησαν διαφορετική στάση, με άλλους να υποστηρίζουν ότι ο Γ. Μπουτάρης πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος και να το πει άμεσα, άλλοι ότι πρέπει ο διάδοχος – αν δεν είναι ο Γ. Μπουτάρης υποψήφιος – να προέρχεται από την Πρωτοβουλία, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν τον ενδεχόμενο διάδοχο.

Πάντως ο Γ. Μπουτάρης δέχθηκε πίεση από ορισμένα στελέχη να ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις του, καθώς ήδη βρισκόμαστε έξι μήνες πριν από τις εκλογές και υπάρχει κόσμος που φεύγει από την παράταξη.

Οι διαδικασίες το ζητούμενο

Παράλληλα, σε μια ενδεχόμενη υποθετική συζήτηση για τις διαδικασίες της επόμενης ημέρας υπήρξαν και εκεί διαφωνίες μεταξύ των στελεχών κυρίως από ποιο σώμα θα προκύψει ο διάδοχος (συνέλευση, δημοτική ομάδα, εκτελεστική).

Στην ThessNews είχαμε γράψει εδώ και εβδομάδες ότι μεταξύ της δημοτικής ομάδας έχει ξεκινήσει για τα καλά ένας διάλογος για την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που ο Γιάννης Μπουτάρης θέσει θέμα διαδοχής. Το κύριο ζητούμενο, γράφαμε, είναι η διαδικασία. Πώς θα εκλεγεί αυτός; Από τη δημοτική ομάδα διευρυμένη με τους διαμερισματικούς συμβούλους; Από γενική συνέλευση;

Δεύτερο ζητούμενο είναι πως μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι αρνούνται να συμμετέχουν σε μια διαδικασία που θυμίζει διαδοχή σε κόμμα, ενώ μιλάμε για μια δημοτική παράταξη, όπου βασικό ρόλο εκλογιμότητας παίζει το πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου.

Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης. Όπως και ότι δύο είναι οι φιλόδοξοι διάδοχοι του Γιάννη Μπουτάρη. Καλυψώ Γούλα και Σπύρος Πέγκας δεν κρύβουν τα «θέλω» τους, πάντα όμως με σεβασμό στο πρόσωπο του δημάρχου και χωρίς επ’ ουδενί να δημιουργήσουν ίντριγκες και κόντρες στην παράταξη. Για αυτό άλλωστε αποφεύγουν να φτιάξουν «ομάδα», ασχέτως αν εμφανίζονται μερικοί ως υποστηρικτές τους για την επόμενη μέρα.

Ο ρόλος του Παπαστεργίου 

Μάλιστα έχει ενδιαφέρον ότι παρουσιάστηκε και ένα σχέδιο από τους συμβούλους του δημάρχου για τη διαδικασία εκλογής του νέου υποψηφίου. Μια γενική συνέλευση όπου για ένα χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εγγραφές μελών και μετά πανηγυρική εκλογή σε δύο Κυριακές. Μια διαδικασία που θα βοηθήσει και την Πρωτοβουλία να βγει από τον κυκεώνα και την εσωστρέφεια λόγω αναποφασιστικότητας του δημάρχου.

Το σχέδιο δεν πήρε πολλές… θετικές κριτικές, με τον Νίκο Φωτίου να το υποστηρίζει, όμως την λοιπή ομάδα να στρέφεται προς τον Χρήστο Παπαστεργίου. Ο υποψήφιος, πλέον, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θεωρείται πρόσωπο-κλειδί. Συμμετείχε μάλιστα στον «πρωινό καφέ» της προεκλογικής εκστρατείας του 2010, συμβάλλοντας καθοριστικά στη νίκη το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των εκλογών. Χαίρει της εμπιστοσύνης όλων σχεδόν των δημοτικών συμβούλων της παράταξης για αυτό και η «απώλειά» του από τον δήμο και την προεκλογική περίοδο έγινε εμφανής.

Πάντως, για την Ιστορία,  ο κ. Παπαστεργίου είναι από τους λίγους, για να μην πούμε ο μοναδικός, που λέει στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να καθυστερήσει κι άλλο τις αποφάσεις του λόγω του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού, το οποίο μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες προεκλογικά και να λειτουργήσουν όλα προς όφελος της Πρωτοβουλίας και μια τρίτη συνεχή θητεία.

Από το φύλλο της THESSNEWS #130 (03/11/2018-04/11/2018)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *