Πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας!
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος από κόμματα και συμφέροντα κατεβαίνει ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, μετά από δημοκρατικές διαδικασίες στην αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη».
Σε συνέντευξη Τύπου όπου συμμετείχαν ο καθηγητής του ΑΠΘ Αλ. Γεωργόπουλος, η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» Ελ. Ζώτου, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της κίνησης Γ. Πανούχος και το μέλος του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων Οδ. Χιλιτίδης, οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη ριζική αναμόρφωση της πόλης.
Ενημέρωσαν για την απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», που πραγματοποιήθηκε χθές στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις», να υποστηρίξει με μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία τη μοναδική υποψηφιότητα που κατατέθηκε και έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ των 60 μελών που συμμετείχαν ενώ υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι. Στη συνέλευση έγινε και εκτίμηση της συγκυρίας, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και καθορίστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις της επικοινωνιακής τακτικής.
Είχε προηγηθεί ένα δημόσιο κάλεσμα από τον Σεπτέμβριο, όπου η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» είχε δηλώσει ότι αναζητά προγραμματικές συγκλίσεις και είναι ανοιχτή στη συνδιαμόρφωση των θέσεων και την επιλογή των προσώπων που θα τις εκπροσωπήσουν. Η προσπάθεια πέτυχε να συσπειρώσει άτομα από τον χώρο των κινημάτων πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, των δικαιωμάτων και των αγώνων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της πόλης.
Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη», όμως, συνεχίζει την προσπάθεια συσπείρωσης και απευθύνει κάλεσμα σε φορείς, πρόσωπα και οργανώσεις για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματός της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η παρουσίαση του 63 σελίδων προγράμματος από τον συντονιστή Γ. Μπλιώνη χαρακτηρίστηκε ως έκδοση 01, ότι δηλ. είναι η πρώτη και θα ανανεώνεται όσο κατατίθενται νέες προτάσεις και θέσεις, μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τους φορείς και τις οργανώσεις της πόλης.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Μ. Τρεμόπουλος, σχολιάζοντας το έργο της σημερινής δημοτικής διοίκησης, έκρινε ότι συνέβαλε στον συντηρητικό απεγκλωβισμό της πόλης και στην εξωστρέφεια αλλά πλέον δείχνει φανερά σημάδια κόπωσης. Είπε πως ό,τι είχε να δώσει το έδωσε την πρώτη τετραετία και στη συνέχεια έδειξε μια εικόνα διάλυσης και αποστράτευσης. Παράλληλα, η παρούσα διοίκηση υποστηρίζει θέσεις που η «Οικολογία- Αλληλεγγύη» θεωρεί απαράδεκτες, όπως το εργοστάσιο καύσης για τα απορρίμματα, τη στιγμή που η ανακύκλωση έχει κολλήσει και η επανάχρηση είναι ανύπαρκτη.
Ήδη υπάρχει σημαντική εμπειρία από τη διοίκηση δεκάδων ευρωπαϊκών πόλεων και ένα «πράσινο κύμα» από 750 εκλεγμένους Πράσινους αυτοδιοικητικούς που μετασχηματίζουν το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης. Αυτά τα καλά παραδείγματα, εμπλουτισμένα και από την εμπειρία του από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου προσδοκούμε να μεταφέρουμε και στη Θεσσαλονίκη, είπε ο κ.Τρεμόπουλος. Λεφτά υπάρχουν, τόνισε, όμως όχι μόνο σε λάθος τσέπες αλλά και σε χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχει καταγράψει σε σχετικό βιβλίο που έχει εκδώσει και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Υπάρχει και η γνώση και οι προτάσεις και οι άνθρωποι που μπορούν να τις εφαρμόσουν για να εξασφαλίσουν μιαν άλλη πορεία για την πόλη και πολίτες.
Σε ερώτηση για τον πληθωρισμό των υποψηφίων Δημάρχων Θεσσαλονίκης, εξήγησε ότι οφείλεται στο αναλογικό εκλογικό σύστημα αλλά εκτίμησε πως, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα υπάρξουν συνενώσεις και συγκλίσεις. Ακόμη, θεώρησε ως σημαντικό το ότι και οι παρατάξεις που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία θα μπορούν να καθορίζουν τις επιλογές και τα πρόσωπα της δημοτικής διοίκησης. Για τον λόγο αυτό η «Οικολογία- Αλληλεγγύη» θα πρέπει να είναι ισχυρή μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά, επιπλέον, και για να εμποδίσει και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά τα πρόσωπα που ευθύνονται για ένα καθεστώς κακοδιοίκησης και διαπλοκής που κατεδάφισε στην Περιφέρεια, να κρατήσουν σε ομηρία τη νέα δημοτική διοίκηση.
Η Θεσσαλονίκη, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος, έχει ανάγκη από τις προγραμματικές προτάσεις της «Οικολογίας- Αλληλεγγύης», που στηρίζονται στην υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, των παρεχόμενων υπηρεσιών, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, της διαφάνειας και της λαϊκής συμμετοχής, την ποιοτική αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την τοπική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την αναβάθμιση της δημόσιας/δημοτικής διαχείρισης του ΟΑΣΘ και την παροχή πολλαπλών επιλογών μετακίνησης, με ένα συμπληρωματικό επιφανειακό μέσο σταθερής τροχιάς όπως το τραμ, την υποστήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του Δήμου κ.α.
«Έχουμε αποδείξει ότι το καλύτερο πρόγραμμά μας δεν μπορεί να είναι οι υποσχέσεις αλλά οι αγώνες μας. Και θέλουμε να συναντηθούμε με ευρύτερα ρεύματα σκέψης και δραστηριοποίησης, με την εμπειρία της προηγούμενης διαδρομής της κάθε πλευράς, αλλά και με περίσσευμα γνώσης από τη συμμετοχή μας στους θεσμούς. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: η συνεπής προσπάθεια διαλόγου και κοινωνικής παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της πολιτισμικής δημιουργίας», δήλωσε κλείνοντας τη συνέντευξη ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η Διακήρυξη της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» για τις εκλογές του 2019:
http://eco-solidarity.gr/wp-content/uploads/2018/11/Oikologia-Allhleggyh-diakyrixi_2019.doc
Πηγή: eco-solidarity.gr