Καμία βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης δεν βλέπει το 86% των Θεσσαλονικέων για το 2019, ενώ 4 στους 10 έχει αναγκαστεί να ρυθμίσει χρέη του απέναντι στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στην τράπεζα.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Thessnews σε δείγμα 605 ατόμων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2019.
Ειδικότερα, στην ερώτηση για την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης για το 2019, οι Θεσσαλονικείς απαντούν με ποσοστό 46% ότι θα παραμείνει η ίδια, με 40% ότι θα γίνει χειρότερη, μόλις το 12% ότι θα είναι καλύτερη και το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 40% των ερωτώμενων έχει χρέη πάσης φύσεως (σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή τράπεζα), τα οποία έχει βάλει σε ρύθμιση, προκειμένου να μπορέσει να τα διαχειριστεί και να τα πληρώσει.
Στην συγκεκριμένη ερώτηση το 58% των Θεσσαλονικέων δηλώνει πως δεν έχει χρέη, που έχει ρυθμίσει, αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν έχει και χρέη. Ενδεχομένως δηλαδή να χρωστά, αλλά να μην μπορεί καν να τα ρυθμίσει, προκειμένου να μπορέσει να αρχίσει να τα αποπληρώνει.
«Καταπέλτης» είναι οι Θεσσαλονικείς όσον αφορά στην επίπτωση της προεκλογικής περιόδου στην διαμόρφωση της κατάστασης της εργασίας ή του προσωπικού τους εισοδήματος για το τρέχον έτος.
Το 70% εκτιμά ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος επηρεάζει για το 2019 την εργασία του ή το εισόδημα του και μόλις το 28% απαντά πως δεν επηρεάζει, ενώ το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Το εκλογικό 2019 επηρεάζει όχι μόνο το εισόδημα και την οικονομική κατάσταση των φυσικών προσώπων, αλλά έχει αρνητική επίπτωση και στην κίνηση της αγοράς και στις επιχειρήσεις.
Δύσπιστοι για την λειτουργία του Μετρό
Από κοντά με την απαισιοδοξία των Θεσσαλονικέων για την οικονομική τους κατάσταση, έρχεται και η άποψη τους για κρίσιμες υποδομές της πόλης, οι οποίες είτε χρονίζει η ολοκλήρωση τους, είτε έχουν σχεδόν καταρρεύσει.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο του Μετρό θα έχει τελειώσει μέχρι το έτος 2022 αναφέρει το 40% των ερωτώμενων, το 49% αρκετά αργότερα, το 8% νωρίτερα από το 2022 και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Να σημειωθεί ότι η βασική γραμμή του Μετρό είναι να λειτουργήσει μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό το 2020, αλλά δεν θα σταματάει στην Βενιζέλου μέχρι να τελειώσει και εκεί το έργο.
Όσον αφορά στον χρόνο αποπεράτωσης του σταθμού Βενιζέλου, αυτός τοποθετείται το έτος 2023. Η σημασία του σταθμού Βενιζέλου είναι μεγάλη, καθώς υπολογίζεται ότι θα έχει την τέταρτη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στο σύνολο των 13 σταθμών της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Μία ενδεχόμενη κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου, λόγω της παραμονής των αρχαιοτήτων στη θέση που αποκαλύφθηκαν, θα προκαλούσε δυσμενείς συγκοινωνιακές, κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ιδιωτικοποίηση θέλουν οι Θεσσαλονικείς για τις αστικές συγκοινωνίες
Μεγάλη απογοήτευση αναδύεται από τις απαντήσεις των κατοίκων της πόλης για το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών. Το 73% επισημαίνει ότι προτιμά να ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες, μόλις το 10% θέλει να παραμείνουν δημόσιες, το 9% ζητά να επιστρέψουν οι συγκοινωνίες στο παλαιό τους καθεστώς με μετόχους και το 8% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Η «απελπισία» των Θεσσαλονικέων για τις αστικές συγκοινωνίες είναι ολοφάνερη, καθώς ταλαιπωρούνται καθημερινά χωρίς ορατή διέξοδο από το πρόβλημα.
Πηγή: http://www.thessnews.gr