Παρέμβαση για τον περιορισμό του θορύβου και της ηχορύπανσης σε μεγάλες οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και φυτεύσεις.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.
«Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, σε κατοικημένες περιοχές γύρω από μεγάλους οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης, με αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους και σχεδόν ολοήμερη κίνηση οχημάτων. Δεν περιοριζόμαστε στα ηχοπετάσματα, αλλά προβλέπουμε παράλληλα και δενδροφυτεύσεις, ώστε να περιορίσουμε την ηχορύπανση και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε το πράσινο, το οποίο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του θορύβου. Είναι μια πρωτοβουλία για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος, μια παρέμβαση ανάπλασης, αναζωογόνησης και βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, σε περιοχές, που λόγω μεγάλων οδικών αρτηριών, υφίστανται υποβάθμιση», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η δράση περιλαμβάνει παρεμβάσεις δενδροφυτεύσεων – φυτεύσεων και προστατευτικού εξοπλισμού («πετάσματα») για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και τον περιορισμό του κυκλοφοριακού θορύβου.
Οι παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφορούν σε περιοχές «πάρκων», αλλά και γραμμικούς άξονες κατά μήκος αστικών ρεμάτων ή οδών, όπως προβλέπεται από τη σχετική πρόσκληση. Εντάσσονται δε στο θεματικό στόχο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αφορά στη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων.
Σε πρώτη φάση έχουν επιλεγεί ως περιοχές παρέμβασης η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα κατά μήκος των κατοικημένων περιοχών σε Κωνσταντινουπολίτικα και Πυλαιώτικα, αλλά και η περιοχή Βούλγαρη – Κηφισιάς από το τέλος της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή, μέχρι τη συμβολή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών με την περιφερειακή οδό.
Σε δεύτερη φάση, μακροπρόθεσμα, ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην περιοχή της Νεάπολης, αλλά και στη δυτική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής των ανισόπεδων κόμβων.
Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης είναι 6 εκ. ευρώ, μέσω ευρωπαϊκών πόρων.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν τα μέτρα αυτά θα έχουν αποτέλεσμα. Είναι γνωστό στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης άλλωστε ότι η περιφερειακή οδός κατασκευάστηκε για να λύσει το πρόβλημα της μετακίνησης από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη!
Πηγή: www.voria.gr