Τα σουπερμάρκετ της Ασίας χρησιμοποιούν πια φύλλα μπανάνας αντί για πλαστικές συσκευασίες

Τα σουπερμάρκετ στο Βιετνάμ έχουν υιοθετήσει μια πρωτοβουλία από την Ταϊλάνδη που χρησιμοποιεί φύλλα μπανάνας αντί για πλαστικό ως εναλλακτική λύση συσκευασίας.

Το σούπερ μάρκετ Rimping στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης κέρδισε έπαινο στο Facebook για την εμφάνιση της φιλικής προς το περιβάλλον συσκευασία αφού μια τοπική εταιρεία το υπέδειξε στη σελίδα τους την περασμένη εβδομάδα.

Η πρωτοποριακή ιδέα, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή από τους ψηφιακούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Ινδοκίνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύντομα τράβηξε την προσοχή των βιετναμέζικων σούπερ μάρκετ.
Μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στο Βιετνάμ, όπως η Lotte Mart, η Saigon Co.op και η Big C, άρχισαν να ακολουθούν τα βήματα του ταϊλανδέζικου καταστήματος δοκιμάζοντας τα φύλλα μπανάνας ως εναλλακτική λύση συσκευασίας των προϊόντων στα καταστήματά τους.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Vietnam Express, εκπρόσωπος της αλυσίδας Lotte Mart μοιράστηκε την πληροφορία ότι βρίσκονται ακόμα στη φάση των δοκιμών, αλλά σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν το πλαστικό με τα φύλλα μπανάνας σε εθνικό επίπεδο πολύ σύντομα.
Εκτός από την περιτύλιξη των λαχανικών και των φρούτων, η αλυσίδα τροφίμων προτίθεται επίσης να χρησιμοποιήσει τα φύλλα μπανάνας ως συσκευασία για προϊόντα νωπού κρέατος.

Οι καταναλωτές υποδέχθηκαν θετικά την προσπάθεια. Όταν βλέπω λαχανικά τυλιγμένα σε αυτά τα όμορφα φύλλα μπανάνας, είμαι πιο πρόθυμος να αγοράσω σε μεγαλύτερες ποσότητες“, δήλωσε ένας τοπικός πελάτης που ονομάζεται Hoa. Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει τους ντόπιους να συνειδητοποιήσουν περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vietnam Express, η χρήση των φύλλων μπανάνας ως συσκευασία είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στις πολυάριθμες άλλες προσπάθειες που έχουν στόχο να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα στο Βιετνάμ όπως οι βιοδιασπώμενες σακούλες καλαμποκιού.

Με το Βιετνάμ να κατέχει την τέταρτη θέση στον πλανήτη στον κατάλογο των χωρών που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, οι προσπάθειες αυτές είναι υψίστης σημασίας.

Μια πρόσφατη έκθεση ανέδειξε την απίστευτη ποσότητα πλαστικών αποβλήτων που παράγονται από τους  βιετναμέζους οι οποίοι ευθύνονται για περίπου 2.500 τόνους πλαστικών απορριμμάτων την ημέρα.

Όπως ανέφερει ρεπορτάζ του δικτύου Vice, η απαγόρευση ή η μείωση των πλαστικών σακουλών μιας χρήσης στα σούπερ μάρκετ είναι μια αυξανόμενη τάση στην Ασία. Μόλις πρόσφατα, η Νότια Κορέα απαγόρευσε τη χρήση σε πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, απαιτώντας σούπερ μάρκετ και άλλες εμπορικές εγκαταστάσεις να παρέχουν ανακυκλώσιμες τσάντες μεταφοράς στους πελάτες.

Τα σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν επίσης εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ανάγκη μείωσης της χρήσης πλαστικών τσαντών. Εν τω μεταξύ, τα ταϊβανικά καταστήματα άρχισαν να χρεώνουν πλαστικές σακούλες μιας χρήσης για να αποθαρρύνουν τους πελάτες από τη χρήση τους. Εν τω μεταξύ, η Κίνα σημείωσε πτώση κατά 66% στη χρήση πλαστικών σακουλών σε μια δεκαετία, δεδομένου ότι απαγόρευσε τη χρήση εξαιρετικά λεπτών πλαστικών σακουλών το 2008!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *