Ανταρκτική: η θερμοκρασία «έσπασε» για πρώτη φορά τους 20°C

Ενώ ακόμη κάποιοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία των καταγραφών τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Εντείνονται οι φόβοι για την κλιματική αστάθεια, στην περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα πάγου στον πλανήτη. Στις 9 Φεβρουαρίου, επιστήμονες από την Βραζιλία καταμέτρησαν θερμοκρασία 20,75°C στη νήσο Σέιμουρ, τιμή σχεδόν κατά ένα βαθμό υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 19,8 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1982.
Η μέτρηση αυτή ακολουθεί ένα άλλο ρεκόρ θερμοκρασίας στις 6 Φεβρουαρίου – στην ηπειρωτική Ανταρκτική αυτή την φορά – όπου οι επιστήμονες του ερευνητικού σταθμού της Αργεντινής στην Esperanza, κατέγραψαν θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου, στις 6 Φεβρουαρίου. Τα ρεκόρ, που μένει να επιβεβαιωθούν τυπικά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, είναι συνεπή με την ευρύτερη τάση που διαπιστώνεται στην χερσόνησο αλλά και στα γειτονικά νησιά, με τη θερμοκρασία να έχει σκαρφαλώσει σχεδόν 3 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, από την προβιομηχανική εποχή. Κάθε τρεις ημέρες, οι επιστήμονες συλλέγουν τα δεδομένα από τους απομακρυσμένους σταθμούς και αντικρίζοντας τα τελευταία νούμερα έκαναν λόγο για «φοβερή και αφύσικη» κατάσταση.
«Παρατηρούμε μία τάση αύξησης της θερμοκρασίας σε πολλές από τις περιοχές, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο», σχολίασε ο ερευνητής Κάρλος Σάεφερ, που εργάζεται στο Terrantar, ένα πρότζεκτ της κυβέρνησης της Βραζιλίας για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους μόνιμους πάγους και τα μικρο-οικοσυστήματα σε 23 διαφορετικά τμήματα της Ανταρκτικής.
Η Ανταρκτική αποτελεί την αποθήκη του 70% του πόσιμου νερού παγκοσμίως, υπό μορφή χιονιού και πάγου. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη: σε ένα υποθετικό σενάριο που οι πάγοι θα έλιωναν εξ ολοκλήρου σε αυτή την περιοχή, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε από 50 έως 60 μέτρα σε ολόκληρη τη Γη. Αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί (τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα), η άνοδος των υδάτων φαντάζει αναπόφευκτη. Μέχρι το τέλος του αιώνα, επιστήμονες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι οι ωκεανοί θα έχουν ανέβει από 30 έως και 110 εκατοστά ψηλότερα, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η ανθρωπότητα για να μειώσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Ενώ η θερμοκρασία στην ανατολική και την κεντρική Ανταρκτική παραμένει σχετικά σταθερή, οι ανησυχίες εντείνονται για την δυτική Ανταρκτική, καθώς οι ολοένα και πιο θερμοί ωκεανοί πλήττουν τους τεράστιους παγετώνες στο Thwaites και στο Pine Island.
Μέχρι τώρα, οι αλλαγές έχουν προκαλέσει σχετικά μικρή άνοδο της στάθμης τους αλλά αυτό θα μπορούσε επιταχυνθεί απότομα, αν σημειωθεί μια σταθερά μεγάλη αύξηση στη θερμοκρασία.  Σε πρόσφατη αποστολή της Greenpeace, διαπιστώθηκε πως οι παγετώνες στον κόλπο Discovery έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 100 μέτρα και μεγάλες εκτάσεις γης αποκαλύπτονται στη νήσο King George που το χιόνι έλιωσε ταχύτατα, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, αφήνοντας εκτεθειμένους τους μαύρους βράχους.
Φυσικά, ως έναν βαθμό, οι πάγοι λιώνουν κάθε καλοκαίρι αλλά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο έντονο, με υψηλότερες θερμοκρασίες ακόμα και τον χειμώνα. Αποικίες πιγκουίνων στην περιοχή έχουν μειωθεί πληθυσμιακά από 50% έως 75%, καθώς η επιβίωσή τους εξαρτάται από τους πάγους πάνω στην θάλασσα. Ο Σάεφερ λέει πως η παρακολούθηση των δεδομένων σε αυτές τις περιοχές μπορεί να είναι ενδεικτική και για το μέλλον άλλων τμημάτων της Ανταρκτικής. «Στο κοντινό μέλλον», καταλήγει.
 Πηγές: Guardian και www.lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *