Ο «Δεκάλογος» για τον κορωνοϊό από Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ

Με έναν ιδιότυπο «Δεκάλογο» ο Μανώλης Κέλλης, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad αναφέρεται στην αντιμετώπιση που θα πρέπει να έχουμε απέναντι στον κορωνοϊό. Ο Μανώλης Καμβυσέλης, όπως είναι το ελληνικό όνομά του, έχει μπει στο Βιβλίο Γκίνες μαζί με τ’ αδέλφια του, ενώ έχει βραβευτεί από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, και με την ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook επισημαίνει τα εξής για τον κορωνοϊό:

 1. Microscopic view of Coronavirus, a pathogen that attacks the respiratory tract. Analysis and test, experimentation. Sars. 3d render

  Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη φορέας και να μεταδίδετε τον ιό εν αγνοία σας. Για να περιορίστε την εκθετική του ανάπτυξη, παρακαλούμε ελαχιστοποιήστε τις μεγάλες συγκεντρώσεις, τα ταξίδια, τις χειραψίες και να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

 2. Οι βασικοί λόγοι που οι παγκόσμιοι αριθμοί είναι χαμηλοί, ειδικά στην Κίνα, έχει να κάνει με την επιστήμη, την ανίχνευση, την αναγνώριση, τα ιατρικα τέστ, την ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα που πάρθηκαν. Χωρίς όλα αυτά, θα αντιμετωπίζαμε εκατομμύρια θανάτους στην Κίνα μόνο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 3. Μην ξεγελιέστε από τον ιό: α) ο ρυθμός εξάπλωσης του είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη,  β) η θνησιμότητα του είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη,  γ) η έμφυτη ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη, δ) δεν υπάρχουν εμβόλια γι ‘ αυτόν, σε αντίθεση με τη γρίπη, ε) η ασυμπτωματική εξάπλωση του σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ζητώντας μόνο από τους ανθρώπους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.  Μικρές διαφορές στους  παράγοντες αυτούς μπορούν να μετατρέψουν 10,000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, γι ‘ αυτό μην τους υποτιμάτε.
 4. Μην φοράτε μάσκα προσώπου. Συσσωρεύει μικρόβια που στη συνέχεια θα απλώσετε στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας και στους αγαπημένους σας, όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα. Αν είστε άρρωστοι  και υπάρχει ανάγκη να βγείτε έξω, ναι, φόρεσε μια ιατρική μάσκα για να προστατέψετε τους άλλους. Αλλά αν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας κάνουν να αισθάνεστε άρρωστοι, θα λείψουν από τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Γι ‘ αυτό σας παρακαλώ μην συσσωρεύετε ποσότητες στα σπίτια σας!
 5. Εάν είστε πραγματικά άρρωστοι με μόνο μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνετε στο σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, για να αφήσετε χώρο για πιο σοβαρά περιστατικά. Πιθανόν να φταίει η γρίπη, αλλά ακόμα και αν είναι η ασθένεια  του κορωνοϊού, δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία, και τίποτα που μπορεί να κάνει το νοσοκομείο για μέτρια περιστατικά. Κρατήστε λοιπόν τα κρεβάτια για όσους χρειάζονται οξυγόνο και αναπνευστήρες.
 6. Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Να αγγίζετε όσο λιγότερο μπορείτε το πρόσωπό σας. Να αντικαταστήσετε τις χειραψίες με χαιρετισμούς με τον αγκώνα. Να αντιμετωπίσετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, να το απολυμαίνετε με ειδικά μαντηλάκια και να το κρατάτε μακριά από το κρεβάτι σας. Να ανοίγετε τις πόρτες με τα πόδια σας, ή κρατώντας οποιοδήποτε απολυμαντικό μέσο, ή το πίσω μέρος του χεριού σας. Συνεχίστε να πνίγετε τα παιδιά σας με φιλιά (έτσι κι αλλιώς μοιράζεστε όλα τα μικρόβια του σπιτιού), αλλά κρατήστε μακριά τα εξωτερικά μικρόβια. Κάποια από αυτά θα γίνουν προοδευτικά ουδέτερα και μπορεί η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη οικιακή υγιεινή.
 7. Αν γίνουμε υστερικά φοβικοί, τότε μπορούμε ελαχιστοποιήσουμε ανάπτυξη του κορονοϊού σε χαμηλότερα νούμερα, δίνοντας την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να ασχοληθεί με μικρότερο πλήθος σοβαρών κρουσμάτων. Ναι, είστε υγιείς και δε θα αρρωστήσετε. Ναι, επίσης, μπορεί και όλοι όσοι γνωρίζετε τελικά εκτεθούν στον κορωνοϊό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των λοιμώξεων. Αν τον επιβραδύνουμε, τότε τα νοσοκομεία μας δε θα μπουκώσουν και ο βαθμός θνησιμότητας θα μείνει χαμηλότερος.
 8. Τελικά, ο ζεστός καιρός θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των ιογενών σωματιδίων, με περισσότερη κυκλοφορία καθαρού αέρα, περισσότερο χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους, περισσότερο ηλιακό φως και υπεριώδη έκθεση στον ήλιο που εξουδετερώνει τον ιό. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι την επόμενη “σεζόν του κορονοϊού”, θα έχουμε περισσότερη έμφυτη ανοσία, ίσως ένα εμβόλιο, που θα τον υποβιβάσει σε μια απλή γρίπη. Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, γι ‘ αυτό αντιμετωπίστε την κατάσταση σαν πανδημία, για να αποφύγετε να ζήσετε πραγματικά μία.
 9. Είναι υπέροχο να χρησιμοποιήσετε την περίσταση για να αφιερώσετε χρόνο με την οικογένειά σας. Προσωπικά, ακύρωσα 4 εκδηλώσεις μόνο την περασμένη εβδομάδα (το πάρτυ γενεθλίων μου, ένα κοινό session με άλλα 5 εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο κι ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω για τίποτα, θα περάσω περισσότερο χρόνο με τους φοιτητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μας φίλους, μαθαίνοντας, ενημερώνοντας (όπως σε αυτό το post) και δουλεύοντας πάνω σε σημαντικές εργασίες και υποτροφίες. Μια αυτο-επιβαλλόμενη καραντίνα είναι θα είναι στην πραγματικότητα καλή ευκαιρία να εστιάσουμε ξανά την προσοχή μας σε σημαντικά πράγματα τα οποία αμελούμε λόγω της έλλειψης ελεύθερου χρόνου.
 10. Περισσότερο απ’ όλα, υποστηρίξτε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστευθείτε τις συμβουλές των ειδικών κι εκτιμήστε την φοβερή πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των ασθενειών. Θα αντικρίζαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους αν δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος , με όλους εμάς να αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι (μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε, αλλά τουλάχιστον να κάνουμε και κάτι γι’ αυτό)

Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην υποτιμάτε αυτό που συμβαίνει. Ενεργήστε λογικά, ελαχιστοποιήστε την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, απολαύστε χρόνο με τους αγαπημένους σας, και συμπεριφέρεστε σαν να είναι πανδημία, για να μην γίνει

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *