Πρασινίζουν οι μεγάλες πόλεις στη Γαλλία

Οι Πράσινοι (EELV) ενίσχυσαν τη θέση τους ως ανερχόμενο κόμμα της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15/3/2020 στη Γαλλία στη σκιά του COVID 19 και των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης πανδημίας. Βρίσκονται στην πρώτη θέση στη Λυών, στη Μπεζανσόν, στο Στρασβούργο και τη Γκρενόμπλ και γενικά σε 25 μεγαλύτερες πόλεις πολύ υψηλότερα από τις δημοτικές του 2014, καλύτερα όμως και από τις ευρωεκλογές του 2019.

Με κυρίαρχο ζήτημα τον κορωνοϊό, με μείωση των επιδομάτων και υψηλή αποχή 54,6%, η πράσινη ατζέντα επέδειξε μια πολύ ισχυρή δυναμική. Και στον Β’ γύρο, αρκετές πόλεις θα πρασινίσουν.

Στη Γκρενόμπλ (Isère), ο Πράσινος δήμαρχος Eric Piolle βρίσκεται στην πρώτη θέση με 46,67% των ψήφων. Στη Ρουέν (Seine-Maritime), που είχε τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο Lubrizol, η Πράσινη υποψήφια Jean-Michel Bérégovoy είναι δεύτερη (23,15%) πίσω από τον σοσιαλιστή Nicolas Mayer-Rossignol (29,51%).

Στο Στρασβούργο η Πράσινη Jeanne Barseghian είναι πρώτη (27,87%), μπροστά από τον υποψήφιο που υποστήριξε το LREM του Μακρόν, τον Alain Fontanel (19,86%).
Στο Μπορντό ο Πράσινος υποψήφιος, Pierre Hurmic, σχεδόν ισοψηφεί (34,38%) με τον Nicolas Florian των δεξιών Ρεπουμπλικάνων του LR (34,55%), το πουλέν του Alain Juppé.
Στη Λυών οι Πράσινοι έχουν 28,46% με τον Grégory Doucet, πολύ μπροστά από τον υποψήφιο του LR, Etienne Blanc (17,01%).
Και στη Besançon, που διοικείται από σοσιαλιστές επί σχεδόν 70 χρόνια, η Πράσινη οικονομολόγος Anne Vignot βρίσκεται στην κορυφή με μια αριστερή λίστα (31,19%), μπροστά από τον υποψήφιο του LR Ludovic Fagaut (23,59%).

“Όταν υπάρχει ένας απερχόμενος δήμαρχος από την αριστερά, οι Πράσινοι έρχονται συχνά στη δεύτερη θέση, όπως στη Νάντη, στη Ρεν ή στη Λίλη. Αλλά όταν υπάρχει δήμαρχος από τη δεξιά, οι Πράσινοι αξιοποιούν τις δυνατότητες της αλλαγής και οι ψηφοφόροι στρέφονται προς τους Πράσινους για να την εξασφαλίσουν», αναλύει ο Simon Persico. «Ακόμη και σε μέρη όπου οι Πράσινοι δεν είναι επικεφαλής της αριστεράς, έχουν γίνει ο δεύτερος εταίρος και έτσι οι δήμαρχοι της παραδοσιακής αριστεράς θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί τους», προσθέτει ο πολιτικός επιστήμονας Vincent Tiberj,.

Με το 13,47% των ψήφων στις ευρωεκλογές του 2019 και με περισσότερες από 3 εκατομμύρια ψήφους, οι Πράσινοι κατέκτησαν την τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο και την πρώτη θέση μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 24 ετών. Κατά τους μήνες που ακολούθησαν, όλο και περισσότεροι Γάλλοι έβλεπαν ευνοϊκά μια πράσινη ψήφο. Περίπου το 45% των ψηφοφόρων σε πόλεις με περισσότερους από 10.000 κατοίκους δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι, στις αρχές Φεβρουαρίου, να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές μια λίστα που υποστηρίζεται από το EELV, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive και Agence Epoka. Ήταν μόνο το 29% των Γάλλων που το σκέφτονταν πριν από τις ευρωεκλογές.

Δημιουργείται σαφώς μια νέα εκλογική βάση; “Από τις αρχές του 2019, με νέες επιστημονικές προειδοποιήσεις, το περιβάλλον υπήρξε έντονα παρόν στην κοινωνική συνείδηση”, αναλύει ο πολιτικός επιστήμονας Daniel Boy, ειδικός στην πολιτική οικολογία Κέντρο Πολιτικών Ερευνών Sciences Po (Cevipof). «Υπάρχει αυτό το περιβαλλοντικό πλαίσιο, και το πρόβλημα της πλήρους κατάρρευσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος», συνεχίζει.

Σε μια πολιτική στιγμή “όπου όλα τα κόμματα διεκδικούν οικολογία”, οι Πράσινοι θέλησαν, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, να αποδείξουν “ότι ήταν οι πρώτοι”, σχολιάζει ο Daniel Boy. “Η στρατηγική τους ήταν να πουν ότι η οικολογία ήταν αυτοί και όχι οι διπλανοί”. Εφοδιασμένοι με αυτό το ελπιδοφόρο «περιβαλλοντικό πλαίσιο», οι Πράσινοι προσπάθησαν να κερδίσουν αρκετές μεγάλες πόλεις, παρουσιάζοντας “ανοικτές” λίστες σε 39 από τις 42 γαλλικές πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Ενόψει του Β’ γύρου των δημοτικών εκλογών, ο επικεφαλής της EELV, παλιός Πράσινος ευρωβουλευτής Yannick Jadot, έχει αναγγείλει ότι οι Πράσινοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε «να διασφαλίσουν ότι η άκρα δεξιά δεν θα κυβερνήσει ούτε τη χώρα ούτε μια περιοχή ή μια πόλη».

Στις φωτό ο Yannick Jadot, η Jeanne Barseghian, ο Grégory Doucet και η Anne Vignot

Πηγές: www.francetvinfo.fr, www.rfi.fr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *