Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Η περιβαλλοντική ρύπανση επιδεινώνει τα συμπτώματα

Ορισμένοι ρυπαντές που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μπορεί να ενισχύσουν τη δράση της γύρης που απελευθερώνουν συγκεκριμένα είδη δέντρων, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας.

Βάσει εργαστηριακών δοκιμών και προσομοιώσεων με τη βοήθεια υπολογιστή, ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ρυπαντές, το τροποσφαιρικό όζον -βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης- και το διοξείδιο του αζώτου -συστατικό των καυσαερίων που απελευθερώνουν τα οχήματα- επηρεάζουν τη δράση του αλλεργιογόνου Bet v 1.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω ρυπαντές προκαλούν χημικές μεταβολές στη σύσταση της γύρης από είδη σημύδας, ενισχύοντας τη δράση της.

Τα επίπεδα όζοντος και διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα συνδέονται άμεσα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, σημειώνουν οι ερευνητές. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει πιθανώς γιατί οι εποχικές αλλεργίες επηρεάζουν σήμερα μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού απ’ ότι παλαιότερα.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) που πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ των ΗΠΑ to 2015.

Οι ερευνητές προχωρoύν σε περαιτέρω δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και πώς άλλα είδη γύρης επηρεάζονται από τη δράση των διάφορων περιβαλλοντικών ρυπαντών.

Πηγή: www.onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *