Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα «Αιολικά Πάρκα» στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

… και δεν ξέρατε τι να πρωτορωτήσετε

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα «Αιολικά Πάρκα»;
Τι είναι το Δίκτυο NATURA 2000;
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την απώλεια της βιοποικιλότητας;
Γιατί Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών αντιτίθενται σε ορισμένες περιπτώσεις εγκατάστασης βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας;
Χρειάζεται να «θυσιάσουμε κάτι» προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Σε αυτά και σε πολλά άλλα επίκαιρα ερωτήματα απαντά η νέα έκδοση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας «Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα «Αιολικά Πάρκα» στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000».

Μια συγκυρία που προκαλεί ανησυχία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ώθησε την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ να συγκεντρώσει σε ένα ευανάγνωστο έντυπο όλες τις βασικές έννοιες σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της εγκατάστασης βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (γνωστοί ως «Αιολικά Πάρκα») σε προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000.

Είναι αρκετά τα σημεία που προκαλούν αυτή την ανησυχία:

  • Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σε αυτό προβλέπεται ότι, μέχρι το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΣΠΗΕ θα υπερδιπλασιαστεί με τελικό στόχο τα 7 GW.
  • Ταυτόχρονα, παρά τη δημοσίευση του ΕΣΕΚ, η σύνταξη νέου Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ καθυστερεί, με το ισχύον σήμερα Σχέδιο (από το 2008) να είναι ξεπερασμένο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης της βιοποικιλότητας παγκοσμίως και στην Ελλάδα και έχει σοβαρά προβλήματα νομιμότητας.
  • Η ελληνική Διοίκηση και Δικαιοσύνη εγκρίνουν έργα που έχουν αποδεδειγμένα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα είδη πανίδας και χλωρίδας και στους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Κάτι που οδήγησε την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, την Καλλιστώ και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης να καταθέσουν πρόσφατα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία.
  • Μόλις ολοκληρώθηκε η –εξαιρετικά σύντομη– δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», ένα νομοσχέδιο που εντέλει διευκολύνει την αδειοδότηση των ΑΣΠΗΕ. Οι ίδιες τρεις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ανάρτησαν από κοινού τα σχόλιά τους, που περιέχουν ουσιαστικές ενστάσεις στις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο ρυθμίσεις.

Όλα αυτά, τη στιγμή που τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ΑΣΠΗΕ έχουν επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των προστατευόμενων οικοτόπων και ότι θα αποτελέσουν απειλή για τη βιοποικιλότητα, και ειδικά για πληθυσμούς κρισίμως απειλούμενων ειδών πουλιών.

Παράλληλα, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους ΑΣΠΗΕ παραμένει ελλιπής και αποσπασματική, ενώ διακινούνται πολλές παρερμηνείες και στρεβλώσεις σχετικά με το γενικότερο ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Με αφορμή όλα αυτά, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έκρινε σκόπιμη την έκδοση «Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα «Αιολικά Πάρκα» στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000», ώστε να αποσαφηνιστούν τόσο οι βασικές έννοιες όσο και οι αντιρρήσεις που διατυπώνει, έπειτα από την πολύχρονη και πολύπλευρη ενασχόλησή της με την προστασία της βιοποικιλότητας.

Εσείς γνωρίζετε ότι:

  • Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι εξίσου καταστροφική με την κλιματική αλλαγή;
  • Το 27,3% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας είναι ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000;
  • Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα από την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ;
  • Προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 όσον αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας, αρκεί να εγκατασταθεί μόλις το 25,8% των ΑΣΠΗΕ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί εκτός των περιοχών NATURA 2000, χωρίς την εγκατάσταση ΟΥΤΕ ΜΙΑΣ πρόσθετης ανεμογεννήτριας εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA;

 

Λήψη της έκδοσης σε μορφή pdf από ΕΔΩ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *