Το καλό του κορωνοϊού: Η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν πως μόνο οι περιορισμοί από μόνοι τους δεν σώζουν την κατάσταση.

Τα επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν την χρονιά αυτή να σημειώσουν την μεγαλύτερη μείωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν σταματήσει εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα. Αυτή είναι η άποψη των ειδικών την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ρομπ Τζάκσον, επικεφαλής του Global Carbon Project και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για την δημοσίευση των εγγράφων με το σχετικό υλικό, ανέφερε ότι η παραγωγή άνθρακα θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο από 5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου μεγέθους πτώση μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Αλλά οι βελτιώσεις οφείλονται σε όλους τους λάθος λόγους, που συνδέονται με μια παγκόσμια έκτακτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξ αιτίας του covid19 που έχει μολύνει περισσότερους από 1.300.000 ανθρώπους (7/4/2020) και η μεγάλη πλειοψηφία των αεροπλάνων του πλανήτη βρίσκεται στο έδαφος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, οι μειώσεις εκπομπών που προκαλούνται από τον κορωνοϊό SARS-C0V-2 μπορεί να είναι βραχύβιες και να έχουν μικρή επίδραση στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα που έχουν συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα εδώ και δεκαετίες. Αυτή η πτώση δεν οφείλεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, οπότε μόλις ολοκληρωθεί ο περιορισμός, αναμένω ότι οι εκπομπές θα επανέλθουν κοντά στις περιοχές όπου βρίσκονται“, δήλωσε ο Corinne Le Quéré, Μετεωρολόγος  στο Πανεπιστήμιο East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: reuters.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *