Δασική φωτιά κοντά στο Τσερνόμπιλ προκαλεί αύξηση της ραδιενέργειας

Η Ουκρανία διαπίστωσε αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω μιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο 4/4/20 στο Τσερνόμπιλ, στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς», δήλωσε στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης.  Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει αρχικά σήμερα ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο χθες για «δυσκολίες» στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω μιας αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευαν. Δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και εκατό πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Μετά την καταστροφή αυτή, οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ένα μεγάλο μέρος του επιφανειακού  εδάφους, που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έμεινε εγκαταλειμμένο. Τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000 (14 χρόνια μετά το ατύχημα!), σηματοδοτώντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ. Το 2007 ξεκίνησε η κατασκευή νέας σαρκοφάγου με χρηματοδότηση από την ΕΕ προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες της Ευρώπης από την ραδιενέργεια που συνεχίζει να εκλύεται από το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο. Μετά το πέρας της κατασκευής το 2012 ξεκίνησε η αποδόμηση του πυρήνα 4. Η σαρκοφάγος έχει προβλεφθεί να προστατεύει την Ευρώπη μέχρι το 2112. Μετά και με την ελπίδα ανάπτυξης καλύτερων τεχνολογιών θα πρέπει να κατασκευαστεί καινούργια κατασκευή προστασίας μέχρι σταματήσει η δραστηριότητα των ραδιενεργών στοιχείων που ξέφυγαν στο περιβάλλον και η οποία συνεχιστεί για περίπου 30.000 χρόνια ακόμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου από φωτιά το 2018 κοντά στη ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνόμπιλ ©EPA/UKRAINIAN STATE EMERGENCY PRESS SERVICE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *