Τα ιστιοφόρα κυριαρχούσαν στις θάλασσες για αιώνες, ωστόσο η «εκθρόνισή» τους άρχισε τον 19ο αιώνα για να ολοκληρωθεί τον 20ό παρά το ότι μόλις τότε ανακαλύφθηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή οι αρχές της αεροδυναμικής στην πλεύση με ιστιοφόρα, ενώ μόλις στα τέλη του 20ου αι. βρήκαν εφαρμογή και οι χρήσεις των υδροπτέρυγων στα πλοία.
Τα ιστιοφόρα πλοία έμειναν να χρησιμοποιούνται κυρίως για σκοπούς αναψυχής. Υπάρχουν όμως και αυτοί που διαφωνούν, όπως η Wallenius Marine,που αποκάλυψε πρόσφατα το σχέδιό της για το Oceanbird ένα φορτηγό πλοίο για μεταφορά αυτοκινήτων, με ελάχιστους ρύπους.
Όπως είπε ο Περ Τούνελ, CEO της εταιρείας, «όραμά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο προς μια πραγματικά βιώσιμη ναυτιλία και φυσικά θέλουμε να μας ακολουθήσουν και άλλοι». Η εταιρεία αποκάλυψε, στο πλαίσιο ψηφιακής συνέντευξης Τύπου, ένα preview του σκάφους, με σκοπό τη μείωση των ρύπων κατά 90% . Το Oceabird,όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, θα μπορεί να μεταφέρει 7.000 αυτοκίνητα τη φορά.
Το σκάφος θα έχει πέντε συρόμενα κατάρτια των 80περίπου μέτρων, από μέταλλο και συνθετικά υλικά, που θα μπορούν να χαμηλώνουν για να περνά το σκάφος κάτω από γέφυρες και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές του ανέμου. Όταν ολοκληρωθεί, το σκάφος, μήκους 200 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων, θα είναι το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου, και θα μπορεί να ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 10 κόμβων: Πιο αργά από τα συμβατικά σημερινά σκάφη, αλλά η χρήση του ανέμου μπορεί να εκμηδενίσει το κόστος των καυσίμων του ταξιδιού αλλά και να μειώσει τους ρύπους που θα παρήγαγε ένα αντίστοιχο πλοίο με συμβατικές μηχανές κατά 90%.
Σε απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το τέλος αυτής της δεκαετίας. Απαντώντας σε μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση, κάποιες εταιρείες μελετούν πιο πράσινα μέσα μεταφοράς. Ενσωματώνοντας πρόσφατα σχεδιασμένα υλικά και μηχανογραφημένες λειτουργίες, αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στην αιχμή μιας νέας εποχής στη ναυτιλία.
Ερωτηθείς για το φαινομενικά παράδοξο ένα τέτοιο σκάφος να χρησιμοποιείται για μεταφορά αυτοκινήτων, τα οποία ρυπαίνουν, ο Τούνελ είπε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι και αυτή σε μια φάση μετάβασης, η οποία προχωρά γρήγορα. «Θα έλεγα ότι είναι πιο μπροστά από την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία, και είμαι πεπεισμένος ότι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα έχουν σημαντικά λιγότερους, ή ακόμα και μηδενικούς, ρύπους από τη λειτουργία τους. Το Oceanbird αντιστοιχεί τέλεια σε αυτό που κάνουν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες».
H Wallenius,σε συνεργασία με το σουηδικό ερευνητικό ινστιτούτο SSPA και το Royal Institute of Technology στη Στοκχόλμη, έχει κατασκευάσει ένα μικρής κλίμακας μοντέλο, το οποίο θα δοκιμαστεί στη θάλασσα μέσα στους επόμενους μήνες. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο ως τα τέλη του επόμενου έτους και το πρώτο σκάφος θα είναι έτοιμο να σαλπάρει λίγο νωρίτερα από το 2025.
Πηγή: techxplore.com