alt_text
  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ #2, Φεβρουάριος 2019

 

 

 

alt_text

Παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και του προγράμματος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», στο θέατρο Αλέξανδρος (Εθν. Αμύνης 2), το Σάββατο 16.3 στις 6-8 μμ..

facebook link

Μένουν 80 μέρες για τις δημοτικές εκλογές και ήρθε η στιγμή να κινητοποιηθούν όλοι και όλες.

Την Τετάρτη 6.3 στις 7.30 μμ στο Οικόπολις, θα γίνει συνάντηση των υποψηφίων και προετοιμασία ενόψει της εκδήλωσης του Σαββάτου 16.3.


Περιεχόμενα:

- Δυό λόγια
- Βιογραφικά

- Δράσεις - θέσεις
- Συνεντεύξεις, άρθρα
- Δημοσιεύματα
- Επόμενες εκδηλώσεις

- Το πρόγραμμά μας

- Προηγούμενα ενημερωτικά δελτία


Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Αυτό είναι το 2ο ενημερωτικό δελτίο της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», για τον Φεβρουάριο 2019, με όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η αποστολή του στο εξής θα γίνεται κάθε 15νθήμερο. Παρακαλούμε να το διαδώσετε και να ενημερώσετε όσους και όσες ενδιαφέρονται να εγγραφούν στη λίστα αποστολής.

Σε περιμένουμε για να δώσουμε μαζί τον καλό αγώνα: πάντα σε μια συνεπή, συνεχή και ανιδιοτελή προσπάθεια παρέμβασης μέσα κι έξω από τους θεσμούς, για τη βελτίωση της ζωής εδώ και τώρα!

 
  ΔΡΑΣΕΙΣ - ΘΕΣΕΙΣ

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Τρεμόπουλος Μιχάλης

Yποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δικηγόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρώην ευρωβουλευτής.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έχει μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Οικολογία. Ως ευρωβουλευτής ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου (2009-12) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας Τροφίμων. Ο μοναδικός που παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας, λόγω εναλλαγής. Διετέλεσε νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με την “Οικολογία - Αλληλεγγύη” (1998-2016), ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών (1989-1991) και των Οικολόγων Πράσινων (2002-2016). Έχει οικολογική και ανθρωπιστική δράση από το 1975, με ενεργό εμπλοκή στην ίδρυση, τη διοίκηση και τις δράσεις σημαντικών οργανώσεων, όπως της Ένωσης για την Ποιότητα της Ζωής - Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. (πρόεδρος 1978-82), της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (ιδρυτικό μέλος, 1982), του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη» (ιδρυτικό μέλος, 1993), οργανώσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κ.α. Έχει συμβάλλει σε σημαντικούς αγώνες και δικαστικές νίκες υπέρ του συλλογικού συμφέροντος, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, και της ποιότητας ζωής.

 

Υποψήφιοι/-ες
δημοτικοί σύμβουλοι

Βασιλόπουλος Στράτος
Οικονομολόγος

Γεωργόπουλος Αλέξανδρος
Καθηγητής ΑΠΘ, συγγραφέας
Δόδουρα Έφη
Tραπεζικός
Ζόγκας Αδριανός
Οικοδόμος
Ζώτου Ελεωνόρα
Οικονομολόγος, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος
Ιωαννίδου Ελένη
Ιστορικός
Κοτοπούλου Κωνσταντίνα
Εκπαιδευτικός-Κοινωνική Λειτουργός
Λόλι Ίρμα
Ελεύθερη επαγγελματίας
Μανιατέα Ορθοδοξία
Φιλόλογος
Μαριόγλου Κωνσταντίνος
Προγραμματιστής αναλυτής Η/Υ
Μάρκου Νικόλαος
Μεταφραστής - Διερμηνέας
Μήτσιου Ειρήνη
Στέλεχος Διοίκησης
Μπλιώνης Γιώργος
Δρ. Βιολογίας, συγγραφέας
Παναγιωτοπούλου Μαρία
Δασολόγος και Ορνιθολόγος
Πανούσης Σταύρος
Δημοσιογράφος
Πανούχος Γιώργος
Marketing Manager
Παπαμίχος Γιάννης
Δημοσιογράφος
Ραφίφ Αλ Χατίμπ Φοίβος
Οικονομολόγος- Διερμηνέας αραβικών
Στυλίδης Ιορδάνης
Αναπλ. Καθηγητής τμ. Αρχιτεκτόνων Πανεπ.Θεσσαλίας
Φωτοπούλου-Γαλανή Παρασκευή
Στέλεγχος επιχείρησης 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωτικό Δελτίο #1 - Ιανουάριος 2019

Ενημερωτικό Δελτίο #2 - Φεβρουάριος 2019

 

Ποδηλατικό καρναβάλι

alt_text

Ομάδα με ποδηλάτες και πεζούς της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης», ντυμένοι πολικές αρκούδες, συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις, με πλακάτ ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα: solidarity.gr link

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι επιτακτική ανάγκη

Στην προστασία της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται αδιαφορία και αναστολή επιβολής του νόμου που υποστηρίζει τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας και γι’ αυτό αποτελεί αναγκαιότητα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους

Διαβάστε περισσότερα: eco-solidarity.gr link

Ο εθνικισμός δηλητηριάζει την Ευρώπη.

alt_text

Επιλεκτική μνήμη, πλαστές συνέχειες, σκόπιμες αποσιωπήσεις γεγονότων, προπαγανδιστικές ιδεολογικές κατασκευές, μυθικές αφηγήσεις και fake news διεγείρουν αυτούς που είναι έτοιμοι να πειστούν. Το φαντασιακό ραντεβού τους με το πεπρωμένο της φυλής συνδέεται με την ανάπτυξη των εθνικιστικών, φιλοναζιστικών, ακροδεξιών και ρατσιστικών κινημάτων σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως και να εμφανίζεται, η άκρα δεξιά, προτάσσοντας τις ιδεολογικές της παρακαταθήκες (εθνικισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, αντιδιαφωτισμός, αντιοικουμενισμός, περιφρόνηση της αρχής της ισότητας), καλλιεργεί τον φθόνο και τη μνησικακία μεταξύ των πολιτών και μετατρέπεται σε συλλέκτη των φόβων, της ανασφάλειας, του θυμού, των προκαταλήψεων όσων βιώνουν τραυματικά τη ρευστοποίηση των προσωπικών, των πολιτικών και των συλλογικών ταυτοτήτων.

Ο εθνικισμός, το αίσθημα απειλής της εθνικής ταυτότητας, η εθνικο-πολιτισμική προτεραιότητα είναι η νοητή γραμμή που διασυνδέει τις διάφορες μορφές λαϊκιστικής ακροδεξιάς, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κι αν αυτή εμφανίζεται, από τη Βαλκανική μέχρι τη Σκανδιναβική χερσόνησο.

Διαβάστε περισσότερα: facebook link

Να περάσουν οι αστικές συγκοινωνίες στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» ζητά νέο κυκλοφοριακό και ενεργειακό σχεδιασμό - Ζητά την άμεση κατάρτιση σχεδίου για τη μετάβαση των αστικών συγκοινωνιών όχι απλά σε καθαρότερες τεχνολογίες και φυσικό αέριο, αλλά στην ηλεκτροκίνηση. Προϋπόθεση για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό υποστηρίζει ότι αποτελεί η ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι από τα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας. Γι’ αυτό και ο μακροπρόθεσμος κυκλοφοριακός σχεδιασμός σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση και τις σχετικές αποφάσεις που θα λάβει ο κάθε Δήμος. ν κ.α.

Διαβάστε περισσότερα: eco-solidarity.gr link

Κυκλοφορία και κινητικότητα για όλους!

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» επιδιώκει μέσα από τον τεκμηριωμένο διάλογο την υιοθέτηση ενός πλουραλιστικού συστήματος μετακινήσεων, με τη δημιουργία ενός δικτύου τραμ συμπληρωματικού στο μετρό ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερες περιοχές της πόλης, με μικρά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, με θαλάσσια συγκοινωνία σε όλο τον Θερμαϊκό, με ανάπτυξη προαστιακού σιδηροδρόμου σε όλη την Κ. Μακεδονία, με πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομους.

alt_text

Διαβάστε περισσότερα: eco-solidarity link

Όχι στο μπλοκάρισμα της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας

Υποστηρίζουμε σταθερά ότι η πλατεία πρέπει να μετατραπεί σε ένα αστικό αλσύλλιο, σε έναν πνεύμονα πρασίνου με άνοιγμα προς τη θάλασσα και ταυτόχρονα σε τόπο ιστορικής μνήμης, όπως έχει σχεδιαστεί. Θα πρέπει να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα υπάρχοντα πλατάνια, που παραπέμπουν σε παλιότερες διαδρομές γλυκού νερού, να φύγουν οι αείλανθοι (βρωμούσες) και να φυτευτούν αρμυρίκια, που ταιριάζουν με την εγγύτητα προς την ακροθαλασσιά. Θα μπορούσαν επίσης, να φυτευτούν κυπαρίσσια, τα οποία θα πλαισιώνουν το μνημείο ολοκαυτώματος, ως τιμητική σύνδεση της μνήμης της πόλης με τους εβραίους συμπολίτες μας που στάλθηκαν στα κρεματόρια. Αλλά όχι άλλο μπετόν, λαμαρίνες και καυσαέρια! Ούτε υπόγειο πάρκινγκ πρέπει να κατασκευαστεί, ούτε και να παραμείνει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα: eco-solidarity link

Εκδήλωση για την πόλη, το σχολείο και το περιβάλλον

alt_text

Η Οικολογία Αλληλεγγύη οργάνωσε αυτή την εκδήλωση ενημέρωσης και προβληματισμού στοχεύοντας στην ανάδειξη του ρόλου των σχολείων ως ζωντανών κυττάρων της πόλης, σε συνάφεια με τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα των περιοχών τους και σε σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες. Η ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να αποτελέσει μοχλό μεγαλύτερου «ανοίγματος» και συνεισφοράς της σχολικής κοινότητας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά όπου είναι ενταγμένη.

Διαβάστε περισσότερα: eco-solidarity link

Πίτα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

alt_text

Από την πίτα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (παράρτημα Κ. Μακεδονίας), Πολύ ζεστό κλίμα και ενθάρρυνση για καλή επιτυχία, από άτομα που έχουν πραγματική αγάπη για το περιβάλλον και δημιουργική δράση χρόνων, μέσα κι έξω από τα σχολεία.

Διαβάστε περισσότερα: facebook link

Συζήτηση με μαθητές για τη Δημοκρατία και την αειφορία σε Ελλάδα και ΕΕ.

alt_text

Aποδεχόμενος την πρόσκληση των μαθητών του 5ου ΓΕΛ Βέροιας, συναντήθηκα με τα μέλη της ομάδας Erasmus+ KA2 και απάντησα σε εύστοχες ερωτήσεις σχετικά με τη Δημοκρατία και την αειφορία σε Ελλάδα και ΕΕ.

Τόνισα ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα στον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων, εισάγοντας κανόνες από την ΕΕ, αλλά υπολείπεται ακόμη σε αρκετά σημεία από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις και δράσεις, οι οποίες μόνο με άλλες πολιτικές, διαβούλευση και συναίνεση των πολιτών μπορούν να προχωρήσουν στην πραγμάτωσή τους. Το σχολείο αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που θα συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε περισσότερα: facebook link

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ

Μ. Τρεμόπουλος: Η Θεσσαλονίκη να γίνει το ελληνικό «πράσινο» Φράϊμπουργκ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την «Οικολογία - Αλληλεγγύη», διατυπώνει ένα από τα φιλόδοξα σχέδιά του, σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη, στο typosthes

Διαβάστε τη συνέντευξη: tremopoulos.eu link

«Είμαι Σαλονικιός!» - η ιδιότητα του πολίτη ως απάντηση στον εθνικισμό

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Θυμάτων Ολοκαυτώματος και Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, τα μέλη του Κέντρου Κοινωνικών και Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης “Βαρδάρης”, οργάνωσαν μια ξενάγηση στο χώρο και στο χρόνο. Αναζητώντας τα ίχνη της απουσίας και της παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, η περιήγηση είχε στόχο να αναδείξει τη σημασία που έχει η ιστορία, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, για το παρόν και το μέλλον. Ακολούθησε η εκπομπή ‘Αντιδραστήριο’ της ΕΡΤ3, όπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μιλάει για την ιδιότητα του πολίτη ως απάντηση στον εθνικισμό.

Σχετικό βίντεο: video link

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3

Η Τσικνοπέμπτη και τα θέματα της περιπτέρων της νέας παραλίας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και των συνεργασιών στο δημοτικό συμβούλιο θίγονται στη συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου, υποψήφιου Δήμαρχου Θεσσαλονίκης με την "Οικολογία - Αλληλεγγύη" στο FM-102 της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή των δημοσιογράφων Πεκλάρη και Ρενιέρη το πρωί της Ταικνοπέμπτης 28/2

Ακούστε όλη τη συνέντευξη: sound link

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Πρακτορείου

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

sound link

Κυκλοφορία και κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη

alt_text

Συνέντευξη του Οδυσσέα Χιλιτίδη στην Ευγενία Χατζηγεωργίου στην εκπομπή "κάτι παίζει στο κόκκινο" με αφορμή την εκδήλωση " Κυκλοφορία και κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη" της Οικολογίας Αλληλεγγύης στο Οικόπολις Τετάρτη 20.2.2019

Σχετικό βίντεο:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε οριακό σημείο η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη

alt_text

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το κυκλοφοριακό σύστημα σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Πώς μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία των συγκοινωνιών στην πόλη; Υπάρχουν φρέσκες, εναλλακτικές, οικολογικές και οικονομικά συμφέρουσες προτάσεις; Για όλα αυτά αλλά και για τη βιώσιμη κινητικότητα, συζήτησαν στην εκδήλωση-ομιλία που διοργάνωσε η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις»

Διαβάστε περισσότερα: makthes.gr link

Ηλεκτροκίνητη αστική συγκοινωνία ζητά ο Μ. Τρεμόπουλος

Ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός πλουραλιστικού συστήματος κυκλοφορίας για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο και θα μειώσει τις μετακινήσεις με τη χρήση των ΙΧ. Ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου τραμ συμπληρωματικού στο μετρό, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερες περιοχές της πόλης, με μικρά ευέλικτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, με θαλάσσια συγκοινωνία σε όλο τον Θερμαϊκό, με ανάπτυξη προαστιακού σιδηροδρόμου σε όλη την Κ. Μακεδονία, με πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομους

Διαβάστε περισσότερα: makthes.gr link

Ιστορίες με ποδήλατα…

alt_text

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα αφήγηση που προέκυψε όταν η εφημερίδα Karfitsa ζήτησε από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο να διηγηθεί προσωπικές ιστορίες , με φωτογραφίες από το παρελθόν, που να συνδέονται με το σήμερα

Διαβάστε περισσότερα: tremopoulos.eu link

Το Καγιέν του Τρεμόπουλου

Από ανάρτηση του Κ. Μπλιάτκα: Βέσπα του 1964 οδηγεί ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Από τα θρυλικά δίκυκλα που φτιάχνονταν για να αντέξουν δεκαετίες. Εικόνα Φελινική. Με οκτώ ευρώ για καύσιμο βγαίνει μια εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα: facebook link

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεγάλη εκδήλωση παρουσίασης υποψηφίων της "Οικολογίας - Αλληλεγγύης" στις 16.3

alt_text

Παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και του προγράμματος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», στο θέατρο Αλέξανδρος (Εθν. Αμύνης 2), το Σάββατο 16.3 στις 6-8 μμ..

facebook link

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» έχει καταθέσει το ανανεωμένο πρόγραμμά της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήδη από τις 14 Νοεμβρίου 2018. Επέλεξε όμως να το υποβάλλει σε μια πρωτοποριακή διαδικασία διαβούλευσης με τους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης πριν την οριστική διαμόρφωση.

Ήδη βρίσκεται στην 4η έκδοση του προγράμματος αυτού, το οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να το διαβάσει, να στείλει τις προτάσεις του στο oikologia.allhleggyh@gmail.com ή και να το αντιγράψει!

Οι προγραμματικές μας θέσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης- pdf

Be environmentally friendly: please don't print this email unnecessarily.

View as a Web Page

Λαμβάνετε τη συγκεκριμένη αλληλογραφία επειδή το e-mail σας
είναι εγγεγραμμένο στη λίστα ενημερωτικών μηνυμάτων
της "Οικολογίας-Αλληλεγγύης".

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε emails τέτοιου τύπου,
μπορείτε να διαγραφείτε απλά στέλνοντας ένα κενό μήνυμα
με θέμα ΔΙΑΓΡΑΦΗ στο mail oikologia.allhleggyh @ gmail.com.

πληροφορίες επικοινωνίας
Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη»
Πτολεμαίων 29Α , 54630 Θεσσαλονίκη, τηλ. / fax 2310.222503

oikologia.allhleggyh @ gmail.com
eco-solidarity.gr
facebook
Instagram