Τρίτη δήλωση ανεξαρτητοποίησης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης .
Μετά τους Ανδρέα Κουράκη και Γιώργο Αβαρλή και ο Γιώργος Αρβανίτης ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του.
Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της διοίκησης Μπουτάρη και από τα αρχικά μέλη της Πρωτοβουλίας άσκησε και πάλι δριμεία κριτική τόσο στο πρόσωπο του δημάρχου όσο και στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν την δεύτερη θητεία.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την Πρωτοβουλία, καταθέτοντας και την αντίστοιχη ανακοίνωση στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα.
Η τοποθέτηση Αρβανίτη στο δημοτικό συμβούλιο
Ένα ελπιδοφόρο αυτοδιοικητικό εγχείρημα χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις και ηγεμονισμούς ξεκίνησαν ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Ανδρέας Κουράκης και ο Γιάννης Μπουτάρης που όσο λειτουργούσε με αμοιβαίο σεβασμό και συλλογικότητα οδήγησε στη συμπόρευση με την κοινωνία των πολιτών, καθιστώντας δυνατή την ανατροπή ενός βαθειά συντηρητικού και κλειστού καθεστώτος διοίκησης της πόλης.
Τη δεύτερη θητεία όμως, η επιβολή μιας στενά προσωπικής εξουσίας, η οποία αδυνατεί να παρακολουθήσει τα ζητήματα της πόλης και την καθημερινότητά της, ακύρωσε τη συνοχή της παράταξης στο εσωτερικό της και απομάκρυνε στελέχη που ουσιαστικά θεμελίωσαν την πρωτοβουλία σε αρχές και αξίες.
Το χαρακτηριστικό αυτής της δεύτερης θητείας ήταν η καθυπόταξη της παράταξης και των δημοτικών διαδικασιών στις προσωπικές επιλογές του Γιάννη Μπουτάρη. Οι προσωπικές όμως προτεραιότητες και στρατηγικές οδήγησαν την πολιτική που ασκείται στο Δήμο Θεσσαλονίκης μακριά από τους διακηρυγμένους στόχους και αθέτησαν προγραμματικές δεσμεύσεις της παράταξης, Το αποτέλεσμα ήταν η ακύρωση της δημοτικής στρατηγικής της «Πρωτοβουλίας» και η συνεχής απομάκρυνση από τις αρχές της αλλά και από τους ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν και την οδήγησαν στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η αποχώρηση-ανεξαρτητοποίηση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου και η σημερινή του Ανδρέα Κουράκη προφανώς βάζει τέλος στην Πρωτοβουλία του 2006, την οποία ούτως ή άλλως είχε προ πολλού ουσιαστικά παύσει ο Δήμαρχος.
Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζει να συνιστά µια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις για τη µεταρρύθµιση του σύγχρονου κράτους. Η λειτουργία της και το επίπεδο αποκέντρωσης είναι συνάρτηση κοινωνικών και πολιτικών διαδικασιών που οφείλουμε να τις συνεχίσουμε, μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των θέσεων που θέλουν την τοπική αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή στην πορεία εξόδου από την κρίση και στην ανάπτυξη, με συμμετοχή των πολιτών, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και βασικά χωρίς ηγεμονισμούς.
Πηγή: www.thessnews.gr