Κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας

Επί ποδός πολέμου οι δύο χώρες

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή στον Πορθμό του Κερτς.

Στις 25 Νοεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τρία ουκρανικά πλοία που διέσχισαν τη Μαύρη Θάλασσα και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, καταγγέλλοντας πως εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Είκοσι τέσσερις Ουκρανοί ναύτες -μέλη του πληρώματος- έχουν συλληφθεί, ενώ τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν κατά το επεισόδιο.

Υπεγράφη στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μπροστά στην επιθετικότητα της Ρωσίας, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία, με ισχύ 30 ημερών, προκειμένου να ενισχυθούν οι εθνικές άμυνες ενάντια πιθανής εισβολής από τη Ρωσία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διαβεβαίωσε τους επιφυλακτικούς βουλευτές ότι δεν θίγονται πολιτικές ελευθερίες, ούτε θα αναβληθούν οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2019, και οι βουλευτές ενέκριναν την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.

Ο στρατιωτικός νόμος σημαίνει ότι απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις και τα ΜΜΕ τίθενται υπό κρατικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, τον Ποροσένκο «τον βολεύει πολιτικά» η συγκεκριμένη απόφαση, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου 2019, για την επανεκλογή του. «Οι εκλογές, ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν αν μέχρι τότε είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος, κάτι που σημαίνει πως ο πρόεδρος θα παραμείνει στη θέση του, παρά τα αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα και τα οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυβέρνησή του», σημειώνει χαρακτηριστικά το Russia Today.

Οι επόμενες ώρες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς όπως όλα δείχνουν βρίσκονται μπροστά σε έναν ακήρυχτο πόλεμο.

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας η Ουκρανία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ’ άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00.

 

Ανησυχία Πούτιν -Προέτρεψε τη Μέρκελ να πιέσει το Κίεβο να μην λάβει «απερίσκεπτες αποφάσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, ότι η Γερμανία θα ασκήσει την επιρροή της στην ουκρανική κυβέρνηση, και ότι θα πείσει το Κίεβο να μην λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η συνδιάλεξη έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η καγκελαρία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επικοινωνία των δύο ηγετών μέχρι στιγμής.

Κατά το Κρεμλίνο, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την εκτίμησή του για τις προκλητικές ενέργειες της ουκρανικής πλευράς, τις κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου όταν τα (ουκρανικά) πολεμικά πλοία αγνόησαν εσκεμμένα τους κανονισμούς για την ειρηνική διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στις ουκρανικές αρχές και θα αποτρέψει τη λήψη βιαστικών αποφάσεων από πλευράς τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Πάντα κατά το Κρεμλίνο, ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή, κρίνοντας πως η κλιμάκωση συνδέεται «με τις εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2019 στην Ουκρανία.

Πυρά από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τα 24 μέλη πληρώματος που συνέλαβε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ενέργειες της Μόσχας, ενώ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βολές κατά της Μόσχας.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και διαρκώς αξιολογούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, γιατί η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι οι πράξεις της έχουν συνέπειες. Αυτό κλιμακώνει την κατάσταση στην περιοχή και επιβεβαιώνει μία συμπεριφορά που όλοι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «δεν είναι χαρούμενος» με όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ενώ τόνισε πως συνεργάζεται με Ευρωπαίους ηγέτες για την εξεύρεση μιας λύσης.

Ενώ, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας «εξωφρενική παραβίαση ουκρανικής περιοχής» και κάλεσε τη Μόσχα να περιορίσει τις εντάσεις που προκαλούνται από την «αλαζονική συμπεριφορά της».

Κρεμλίνο: Ο Ποροσένκο σχεδίασε το επεισόδιο για τη δημοτικότητά του

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι σχεδίασε το επεισόδιο λόγω «χαμηλής δημοτικότητας» του πρόεδρου Ποροσένκο, ενόψει εκλογών. «Είναι ξεκάθαρο: σχεδιασμένη πρόκληση και για μία ακόμη φορά να κατηγορηθεί η Ρωσία για όλα, για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να προβληθεί ως σωτήρας της χώρας», είπε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι,  αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, μιλώντας εκ μέρους της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Όλο αυτό γίνεται για την ακύρωση των εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ποροσένκο περί του αντιθέτου», πρόσθεσε και προειδοποίησε: «Η Ρωσία δεν έχει δώσει ποτέ το πρώτο χτύπημα, αλλά ξέρει πώς να προστατεύσει τον εαυτό της».

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη κατάληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».
Στην αναμέτρηση της Κυριακής τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο.

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την κίνηση της Ρωσίας «παράνομη» υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ ΉΠΑ-Ρωσίας.

«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία.

Η Νίκι Χέιλι κάλεσε επίσης τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

 

Άνοιξε ξανά το στενό του Κερτς

Οι αρχές της Ρωσίας άνοιξαν ξανά το στενό του Κερτς, κοντά στην Κριμαία, για τη ναυσιπλοΐα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Αλεξέι Βολκόφ γενικό διευθυντή της εταιρείας των λιμένων της Κριμαίας.

Οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν το στενό, στα ανοικτά της Κριμαίας και προχώρησαν στη κατάληψη δύο μικρών πολεμικών και ενός ρυμουλκού του ουκρανικού ΠΝ, διότι – σύμφωνα με τη Μόσχα – εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα κι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς.

«Η διέλευση μέσω του στενού του Κερτς άνοιξε» ξανά, δήλωσε ο Βολκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές, εξωθώντας τα ρωσικά πλοία να ανοίξουν πυρ με πραγματικά πυρά, μετά αφότου εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Τα ουκρανικά πλοία ήταν εκείνα που πρώτα στόχευσαν τα όπλα τους ενάντια σε ρωσικά πλοία στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε η ανακοίνωση της FSB.

ΕΕ και NATO κάνουν έκκληση για αποκλιμάκωση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στόλτενμπεργκ μετά από μια επείγουσα συνάντηση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας, που δεν αποτελεί μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας.

«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της», ανέφερε.

Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν  έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της.
Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» ώστε να υπάρξει «αποκλιμάκωση», μέσω μιας εκπροσώπου του.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.

Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει «η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας», έκρινε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας αυτής.

Η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Το NATO τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».

Αντιδράσεις από Βερολίνο, Άγκυρα, Βαρσοβία

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό του θαλάσσιου διαύλου προς την Αζοφική Θάλασσα. «Είναι σημαντικό να αρθεί ο αποκλεισμός», έγραψε στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την Ρωσία και την Ουκρανία να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα. «Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.
«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, μετά την κατάληψη από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις 3 ουκρανικών πολεμικών πλοίων χθες στο στενό του Κερτς. Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές  Στην Ουκρανία εγκρίθηκε η πρόταση  του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία. Επίσης ψηφίστηκε η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

 

Πηγές: france24.com  rte.ie  ert.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *