Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου ενάντια στη φασιστική βία και στον ρατσισμό» που έχει ως στόχο να συνενώσει το πλατύ δημοκρατικό φάσμα ανακοινώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Η αναβίωση του φασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας απειλεί την Ευρώπη. Ο δημοκρατικός κόσμος καλείται να ορθώσει ασπίδα για την υπεράσπιση των αρχών του ανθρωπισμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης οι οποίες αποτελούν τους πυλώνες της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας» αναφέρεται στην πρώτη ανακοίνωση του “Παρατηρητηρίου ενάντια στη φασιστική βία και το ρατσισμό” που συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη.
«Στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, η παρουσία της ακροδεξιάς έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα που χαρακτηρίζεται από βία και τρομοκρατία. Μοναδικός δρόμος αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου είναι η συσπείρωση του δημοκρατικού κόσμου χωρίς αποκλεισμούς έτσι ώστε να κλείσει ο δρόμος στις ιδεοληπτικές θεωρίες οι οποίες σκορπούν το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους. Για το σκοπό αυτό, δεκάδες προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης επαγγελματίες κ.α. προχωρήσαμε στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου ενάντια στη φασιστική βία και το ρατσισμό» είπε στη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί ο Τάσος Παπαντωνίου ως προσωρινός συντονιστής του.
Στόχος του Παρατηρητηρίου δεν θα είναι απλά και μόνο η καταγραφή των περιστατικών. Κυρίως θα επιδιώκεται η έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου, από κοινού με όλους τους προοδευτικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες που είναι ενεργοί και αλληλέγγυοι προς τα συνήθη ή μη θύματα αυτών των επιθέσεων. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς, θα συμβάλει επίσης στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Ολόκληρο το κείμενο καθώς και τα ονόματα όσων υπογράφουν τη διακήρυξη για το «Παρατηρητήριο ενάντια στη φασιστική βία και στον ρατσισμό» μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ: https://paratiritirio-fasistikis-vias.gr/
Στη συνέντευξη Τύπου πέρα από τον Τάσο Παπαντωνίου συμμετείχαν οι Άρης Καζάκος, καθηγητής εργατικού δικαίου του ΑΠΘ, ο Σάκης Παπαθανασίου, οικονομολόγος, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής στο ΑΠΘ και πρώην υπουργός δικαιοσύνης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δικηγόρος και πρώην ευρωβουλευτής, ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης πρόεδρος ΕΚΘ, και ο Θέμης Χαρίσης υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ
Προς το παρόν στη δημιουργία του παρατηρητηρίου συμμετέχουν 100 άτομα ενώ αρχές του νέου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση με τη συμμετοχή όσων υπογράφουν το κείμενο της διακήρυξης ώστε να αποφασιστούν τόσο η τυπική μορφή που θα λάβει το Παρατηρητήριο καθώς οι επόμενες δράσεις του.
Μόλις γίνει τεχνικά εφικτό θα παρουσιάσουμε από το κανάλι youtube του Εν Οίκω τις εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων στη σημερινή συνέντευξη