Η προσπάθεια για μείωση χρήσης του πλαστικού στην Ελλάδα απέδωσε και τώρα εντείνεται.
Διπλάσιο κόστος έχουν από σήμερα οι πλαστικές σακούλες σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, καθώς προβλέπεται αύξηση στο περιβαλλοντικό τέλος. Συγκεκριμένα, από τα 4 λεπτά που κόστιζαν μέχρι το τέλος του 2018 σήμερα οι σακούλες, πλέον θα πληρώνονται στα 9 λεπτά.
Οι προσπάθειες περιορισμού χρήσης της χρήσης πλαστικής σακούλας εντείνονται και πλέον οι καταναλωτές που επιμένουν στο πλαστικό θα επιβαρυνθούν με 0,7 λεπτά συν 24% ΦΠΑ ενώ τώρα το κόστος είναι στα 0,03 ευρώ, αλλά με το φόρο η τιμή φτάνει στα 0,04.
Καθώς η Ελλάδα έκλεισε ένα χρόνο χωρίς δωρεάν πλαστική σακούλα, το μέτρο φαίνεται πως ήταν επιτυχές και η χρήση της μειώθηκε σημαντικά. Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 που τέθηκε το μέτρο σε ισχύ, μόνο στα σούπερ μάρκετ η χρήση της πλαστικής σακούλας μειώθηκε κατά 80%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Το πράσινο τέλος, είχε ως αποτέλεσμα μία σημαντική μείωση στην Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες, σε σχέση με το 2017. Το ΙΕΛΚΑ εκτιμά πως, συνολικά, το «πράσινο τέλος» μείωσε πανελλαδικά τη χρήση πλαστικής σακούλας κατά 65%. Αυτό σημαίνει πως, κατά μέσο όρο, κάθε καταναλωτής στην Ελλάδα χρησιμοποίησε φέτος 130 με 135 σακούλες. Το οικονομικό όφελος που αποδόθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης αγγίζει τα 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας, έως 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο, την ώρα που το 2017 η αντίστοιχη αναλογία ήταν 300 με 400 πλαστικές σακούλες ανά άτομο. Στόχος είναι η κατανάλωσή της μέχρι το 2025 να φθάσει στις 40 σακούλες ανά άτομο ετησίως.
Η μείωση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη μέσα στο επόμενο έτος, καθώς έρχονται μεγαλύτερες χρεώσεις για τις λεπτές πλαστικές σακούλες. Ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, κανένας Ευρωπαίος να μην χρησιμοποιεί περισσότερες από 90 λεπτές πλαστικές σακούλες τον χρόνο.
Για τη χώρα μας ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να συνδέσει και τις κοινωνικές ανάγκες του ανθρώπου και τις περιβαλλοντικές ανάγκες του ανθρώπου και είναι αυτή που θα δώσει περισσότερη δουλειά, θα δώσει περισσότερη προκοπή στον τόπο μας κι ένα μέλλον που θα αξίζει και στα παιδιά μας.
Το 95% της μόλυνσης στο βυθό είναι πλαστικά
Ο βυθός της θάλασσας βρίθει πλαστικών απορριμμάτων, με μόλις 10 είδη πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως καλαμάκια, δοχεία φαγητού, πλαστικά ποτήρια, μπατονέτες, σακούλες μεταφοράς, μπαλόνια κ.α., να αποτελούν το 43% όλων των θαλάσσιων σκουπιδιών που μολύνουν τους ωκεανούς, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση.
Στην πλειοψηφία τους μετά τη χρήση τους καταλήγουν συχνά στη φύση, ξεβράζονται σε παραλίες ή βυθίζονται στους ωκεανούς, επηρεάζοντας αρνητικά τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, τη ζωή. Ειδικά για τη Μεσόγειο, έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι αποκάλυπτε ότι τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται τόσο στον βυθό της θάλασσας, όσο και στις ακτές.
Η ρύπανση αυτή προέρχεται κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία, και σε δεύτερη φάση, από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, με τους τουρίστες να ευθύνονται για την ετήσια αύξηση κατά 40% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικών. Τα στοιχεία 80 καθαρισμών ελληνικών ακτών, στο πλαίσιο έρευνας, καταδεικνύουν ότι το πιο κοινό υλικό ρύπανσης είναι το πλαστικό με ποσοστά από 43% έως 51% και ακολουθούν το χαρτί με 13% έως 18% και το αλουμίνιο με 7% έως 12%. Η Ελλάδα πρέπει έως το 2020 να ανακυκλώνει το 65% των πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιεί, ενώ τώρα φτάνει μόνο το 20% με μόλις το 24% των Ελλήνων να δηλώνει ότι αποφεύγει την αγορά πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη των 28, μαζί με τη Νορβηγία και την Ελβετία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών στον κόσμο (μετά την Κίνα), παράγοντας 27 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο και απορρίπτοντας 150-500.000 εκατ. τόνους μικροπλαστικών στη Μεσόγειο και τις ευρωπαϊκές θάλασσες σε ετήσια βάση.
Τι ισχύει σε χώρες της Ευρώπης
Εκτός από την Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβληθεί ανάλογα περιβαλλοντικά τέλη για τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Ειδικότερα, σε Αγγλία και Πορτογαλία, το κόστος χρέωσης είναι 0,10 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία 0,05 ευρώ. Στην Πολωνία, η χρέωση θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο η Ιταλία τις έχει απαγορεύσει από το 2011. Ενδεικτικά, το κόστος της πλαστικής σακούλας στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι: Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου) Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες.
Πηγή: www.lifo.gr