Διακοσμητικοί λίθοι στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους

Πίσω από τα σημαντικά μνημεία και τα έργα τέχνης υπάρχει και μια καλά κρυμμένη ιστορία, εκείνη των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν.  Το λευκό μάρμαρο, το υλικό που εντυπωσίασε και ενθουσίασε όσο κανένα άλλο τον άνθρωπο, ο πράσινος θεσσαλικός λίθος που  εντοπίζεται στα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία όσο και στα σπουδαία έργα της μεσαιωνικής δύσης αλλά και ο τοπικός πρασινοσχιστόλιθος, του οποίου η εξόρυξη γίνονταν στα λατομεία της Θεσσαλονίκης,  κάνουν έντονη την παρουσία τους και στα μνημεία της δικής μας πόλης.

Με οδηγό τον Βασίλη Μέλφο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, ανασύρουμε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου,  τις καλά κρυμμένες αυτές ιστορίες των υλικών και διαπιστώνουμε το πόσο συναρπαστικές είναι.  Τα παλιά λατομεία της Θεσσαλονίκης, τα εμβληματικά της τοπόσημα, λεπτομέρειες σε βυζαντινούς ναούς και θρυλικά έργα τέχνης, αποτελούν σταθμούς σε μια διαδρομή που εντοπίζει τα ίχνη που συνδέουν τον αρχαίο κόσμο με τον δικό μας εξηγώντας τη γοητεία που ασκούν πάνω μας.

Σημείο Συνάντησης: άγαλμα  Γεωργίου Βιζυηνού (Αγίου Δημητρίου & Γεωργίου Βιζυηνού, δίπλα στο Κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας)

Ώρα: 11πμ

Συμμετοχή: 10 ευρώ

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900 – 1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *