του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μία…παράδοση πολλών ετών καταργείται από σήμερα στο ταξίδι με τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. O λόγος για την αναγκαστική στάση περίπου μισής ώρας στο σταθμό Παλαιοφάρσαλου για την αλλαγή της μηχανής (σε ντιζελοκίνητη προς Αθήνα και ηλεκτροκίνητη προς Θεσσαλονίκη). Η θέση, σήμερα, σε κυκλοφορία του τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός, μήκους 52 χλμ. που αποτελεί το δεύτερο τμήμα του έργου Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός (μήκους 106 χλμ.) και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997, θα καταργήσει τη διαδικασία της αλλαγής μηχανών, συρρικνώνοντας την χρονοαπόσταση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκη κατά μισή ώρα.
Η νέα αυτή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων αποτελεί συνώνυμο της καθυστέρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία διετία, το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της έχει αλλάξει πέντε φορές (άνοιξη 2017, τέλη 2017, Ιούνιος 2018, Φθινόπωρο 2018), με το έργο να ολοκληρώνεται σήμερα.
Πότε η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρένο θα μειωθεί σε 3,5 ώρες.
Μπορεί η ολοκλήρωση του τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός να μειώσει την χρονοαπόασταση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε περίπου τεσσεράμισι ώρες, όμως στόχος είναι το δρομολόγιο να πραγματοποιείται σε περίπου τρεισήμισι ώρες.
Αυτό όμως, όπως αναφέρουν σιδηροδρομικοί, βάσει του αισιόδοξου σεναρίου, θα μπορούσε να λάβει χώρα το 2020.
Κι αυτό επειδή θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης και του European Train Control System που μαζί με το GSM – R (Global System Mobile for Rail) ανήκει στο διευρωπαϊκό σύστημα ERTMS (European Railways Traffic Management System), αυξάνοντας δραστικά την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την απαιτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαλειτουργικότητα μεταξύ σιδηροδρομικών δικτύων. Το ETCS επιτρέπει, ακόμη, τη συνεχή επιτήρηση της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών, όπως και την αυτόματη προστασία έναντι παραβιάσεων ταχύτητας με την εφαρμογή πέδησης λειτουργίας ή πέδησης ανάγκης.
Έτσι, για την ώρα, οι επιβάτες του τρένου θα πρέπει να αρκεστούν με την μείωση κατά 30 λεπτά της διαδρομής και την ηλέκτριση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Για το σκοπό αυτό, για ένα μήνα, στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός θα πραγματοποιούνται δοκιμαστικά δρομολόγια με τρένα diesel, ώστε, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, να δοθεί σε κυκλοφορία συνολικά η συγκεκριμένη γραμμή, που θα είναι ηλεκτροκινούμενη.
Ας σημειωθεί ότι το έργο της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη με στόχο την μείωση της διαδρομής σε 3,5 ώρες προγραμματιζόταν, κάποτε, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το…2008.
Πηγή: capital.gr