Παραμένει η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο

Χιλιάδες άνθρωποι όμηροι των παιχνιδιών του Ερντογάν στον Έβρο

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα πέρασαν το δεύτερο συνεχές τους βράδυ, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προωθηθεί στον Έβρο με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα, έπειτα από τους διπλωματικούς ελιγμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια που εφαρμόζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη σύγκρουσή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο θέμα της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την έλευση της νύχτας, ομάδες από πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν να επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από κάθε πιθανό πέρασμα στον νομό και τον ποταμό Έβρο, εκμεταλλευόμενες το σκοτάδι.

Ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν προωθηθεί στα σύνορα χάρη στη συνδρομή Τούρκων αξιωματούχων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τοπικοί αξιωματούχοι αγόρασαν χιλιάδες εισιτήρια για τους πρόσφυγες, τους βοήθησαν να επιβιβαστούν σε ολοκαίνουργια Mercedes-Benz λεωφορεία και τους οδήγησαν στα σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί —που αποτελούν τα θύματα της πολιτικής της Άγκυρας— βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή έχουν καθηλωθεί στην τουρκική όχθη του Έβρου. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά. Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο και την υγρασία. Επίσης, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ πως υπάρχουν αγνοούμενοι, άτομα που έχουν ανάγκη νοσηλείας, καθώς και άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια από τα μικρά νησάκια στον Έβρο.

Μερικές δεκάδες ατόμων έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα -όχι από το τελωνείο- από παράπλευρους δρόμους. Μεμονωμένα άτομα εθεάθησαν το πρωί του Σαββάτου να κινούνται πεζοί σε χωράφια της ελληνικής πλευράς και κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα.

Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως 47.113 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα μέσω της Αδριανούπολης.

Νωρίτερα το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι o αριθμός των προσφύγων που φεύγει από την Τουρκία μέσω των συνόρων στην επαρχία της Αδριανούπολης, έχει φτάσει τις 36.776 ανθρώπους.

Σχολιάζοντας την παραπάνω πληροφορία από το τουρκικό πρακτορείο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στο φυλάκιο των Καστανεών Χρήστος Δερμετζόπουλος, δήλωσε στον ανταποκριτή της «Εφ.Συν.» Αντώνη Τελόπουλο, ότι «ο αριθμός δεν επιβεβαιώνεται» και ότι «δεν πρέπει να ενδίδουμε σε μηνύματα ή βίντεο από την άλλη πλευρά» (την τουρκική) που «στόχο έχουν να δημιουργήσουν πανικό και ανασφάλεια στην δική μας πλευρά».

Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ ανέφερε πως 13.000 άνθρωποι βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μήκους 212 χλμ., στον Έβρο. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά». Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

Σημειώνεται πως δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.

Η ελληνική αντίδραση

Από ελληνικής πλευράς, έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στη μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ’ όπου χθες (Παρασκευή) επιχειρήθηκε «εισβολή». Κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν (και) δυνάμεις του στρατού.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων στη Νέα Βύσσα Έβρου, έδωσε το κυβερνητικό στίγμα, τονίζοντας αφενός πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες κι αφετέρου πως η Ελλάδα θα διαφυλάξει τα σύνορά της.

Η δήλωση Χρυσοχοΐδη

Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία.

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορα, οι Έλληνες τα φυλάμε. Ευχαριστώ πολύ.

Διπλωματικές επαφές και «δεσμεύεις» από Ε.Ε.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως η Ε.Ε. δεσμεύεται ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διατήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Ο Μισέλ —που είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν— δήλωσε επίσης πως τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Έλληνα Κυρ. Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εξέφρασε κι η πρόεδρος της Κομισιόν, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να σημειώνει πως η Ε.Ε. παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Στις σχετικές της αναρτήσεις στο Twitter, η επικεφαλής της Επιτροπής τονίζει μεταξύ άλλων πως αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα… να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας», εκφράζοντας παράλληλα τη διάθεσή της για παροχή «επιπλέον στήριξης, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα».

«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και αναμένει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και τόνισε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης, η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ζήτησε από την Δύση να κάνει περισσότερα για την κατάσταση στην Συρία.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως αναπτύσσεται μια «επισφαλής κατάσταση» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του «να μην επαναληφθεί μια κατάσταση όπως το 2015».

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε σωστά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να σταματήσουμε τους παράνομους μετανάστες εκεί», τόνισε, δηλώνοντας ταυτόχρονα διατεθειμένος πως στηρίξει (η Αυστρία) άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα με πρόσθετους αστυνομικούς. Τέλος, έδωσε σαφές μήνυμα πως εάν αποτύχει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τότε «η Αυστρία θα προστατεύσει τα σύνορά της».

Επικοινωνία Μακρόν με Ερντογάν και Πούτιν

Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε επικοινωνία πρώτα με τον Ερντογάν και στη συνέχεια με τον Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του «για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη βορειοδυτική Συρία. Επίσης συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Ρία Νοβόστι, «ο Πούτιν τόνισε ότι όλα τα θέματα που αφορούν τον διακανονισμό στη Συρία θα συζητηθούν στη Μόσχα, σε ρωσο-τουρκική συνάντηση στο εγγύς μέλλον».

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας —καταλήγει η σχετική ανάρτηση που προβάλει την ίδια επίσημη ρωσική θέση— κλιμακώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, «όταν τρομοκράτες της οργάνωσης Khayyat Tahrir al-Sham εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά θέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, βομβαρδίστηκαν και Τούρκοι στρατιώτες, που δεν θα έπρεπε εξ αρχής να βρίσκονται στο σημείο».

Συνεχείς προσπάθειες εισόδου σε ελληνικό έδαφος

Παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχειρούν ανά διαστήματα να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα. Το Σάββατο, περίπου στις 5:30 το απόγευμα, μια ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών, με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, επενέβησαν άμεσα δύο οχήματα του στρατού (VBL). Οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη συνδρομή της αστυνομίας, δεν επέτρεψαν την είσοδο στην ομάδα των ατόμων αυτών. Μάλιστα, σημειώνεται πως όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, από την άλλη πλευρά έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος. Στη συνέχεια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στο σφράγισμα του σημείου και την επισκευή του φράχτη.

Την Παρασκευή το συγκεντρωμένο πλήθος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στις Καστανιές, μπροστά από το τελωνείο, αλλά αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση χημικών δεν το επέτρεψε. Νέα απόπειρα καταγράφηκε τις βραδινές ώρες της ίδιας μέρας με ανάλογα αποτελέσματα.

Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Η μαζική εμφάνιση προσφύγων στο φυλάκιο στις Καστανιές είναι τελείως ασυνήθιστη, αν όχι πρωτοφανής, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στα επίσημα συνοριακά φυλάκια ούτε μπορούν να ζητήσουν άσυλο.

Πηγή: www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *