Τι σημαίνει η λέξη καραντίνα και από πού πήρε το όνομά της

Με τη γρήγορη και επιθετική εξάπλωση του κορωνοϊού λέξη καραντίνα έχει μπει στο λεξιλόγιό μας, μιας και όλος ο πλανήτης ασχολείται με τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει εξελιχθεί πλέον σε πανδημία.

Σε ένα οποιοδήποτε λεξικό, ως εξήγηση στη λέξη “καραντίνα” θα βρούμε ότι αποτελεί περιορισμό στην κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων, πράγμα το οποίο βιώνουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στον πλανήτη.

Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο με την ιατρική απομόνωση, η οποία εφαρμόζεται σε άτομα που νοσούν από μεταδοτική ασθένεια και ως εκ τούτου απομονώνονται από τον υγιή πληθυσμό.

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτή τη λέξη; Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής λέξης quaranta giorni, που σημαίνει σαράντα ημέρες. Αυτές οι σαράντα ημέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος κατά την επιδημία της Μαύρης πανώλης (1348-1353) στη Βενετία. Τα πλοία έδεναν στο λιμάνι της πόλης για 40 ημέρες περιμένοντας να δουν αν θα τους εμφανιστούν τα συμπτώματα της πανώλης ή αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Πηγή:  ygeiamou.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *