Tόνοι κηπευτικών από την Κρήτη καταλήγουν στη χωματερή

Σοβαρότατο πρόβλημα με τα θερμοκηπιακά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Τεράστιες ποσότητες, άριστης ποιότητας προϊόντων, καταλήγουν στις χωματερές, καθώς εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στη διακίνησή τους στο εξωτερικό, δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, και καταγράφεται μεγάλη πτώση της κίνησης στις λαϊκές αγορές της Κρήτης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στο αγροτικό εισόδημα, που δοκιμάζεται σκληρά, λίγους μήνες μετά το τεράστιο πλήγμα στο ελαιόλαδο.

Με επείγουσα επιστολή του προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης ζητά οι παραγωγοί της Κρήτης που έχουν νόμιμη άδεια και έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική ή διαμένουν οι ίδιοι στη Αττική, να μπορούν να συμμετέχουν και να διαθέτουν τα προϊόντα μέσω των Λαϊκών Αγορών της Αττικής στους καταναλωτές, καθώς δεν απαιτείται η μετακίνηση προσώπων από την Κρήτη, αλλά μόνο προϊόντων.

Πριν από τρεις μέρες 25 τόνοι κηπευτικών μεταφέρθηκαν από τον Δήμο Φαιστού στη Βόρεια Ελλάδα για την υποστήριξη των συσσιτίων και τράπεζας τροφίμων, της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία καθημερινά αναλαμβάνει τη σίτιση και υποστήριξη περισσότερων από 8.000 ανθρώπων.

Η οικονομία του νησιού δοκιμάζεται σκληρά, καθώς τόσο ο τουριστικός όσο και ο αγροτικός τομέας μέσα σε λίγους μήνες δέχθηκαν απανωτά “σοκ”: Thomas Cook, ελαιόλαδο και τώρα ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του, προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας “Ανατολή” ξεφόρτωσε στη χωματερή την περασμένη Τετάρτη τεράστιες ποσότητες κηπευτικών, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση. Τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ η φτώχεια ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, που ενδέχεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Εκτός από τα μέτρα στήριξης που πρέπει άμεσα να ληφθούν για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, μήπως θα έπρεπε όλα αυτά τα προϊόντα να καταλήγουν στο τραπέζι των ανθρώπων που δοκιμάζονται, αντί για τα σκουπίδια;

Αύριο Δευτέρα 30/3/2020 αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για το θέμα, πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης, και όπως λέει ο Α. Πανταζής ήδη προετοιμάζεται ψήφισμα εκ μέρους του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί σε όλες τις παρατάξεις ώστε να συνδιαμορφωθεί με στόχο μια ομόφωνη απόφαση του ΔΣ.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ανατολή Φ. Δουλούμης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι πρωτοφανές για την περιοχή, αφού ποτέ ξανά δεν είχε παρουσιαστεί μια τέτοια κατάσταση σε περίοδο Μαρτίου, δηλαδή πλήρους παραγωγής, ενώ το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει συνολικά η Ιεράπετρα δεν είναι τα προϊόντα που πετιούνται τώρα, αλλά το ότι κινδυνεύουν πολύ σοβαρά οι μελλοντικές φυτεύσεις, αφού ο αγροτικός κόσμος και πολύ περισσότερο όσοι νοικιάζουν θερμοκήπια δεν θα έχει χρήματα.

Αυτή τη στιγμή όπως είπε περίπου το 70% της παραγωγής της Ιεράπετρας καταλήγει στα σκουπίδια, ξεκαθαρίζοντας πως μπορεί τα super-market να τροφοδοτούνται κανονικά όμως οι ποσότητες που χρειάζονται είναι πολύ μικρές σε σχέση με τη συνολική παραγωγή.

 

Πηγές: radiolasithi.grekriti.gr,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *