Πέφτουν οι μάσκες της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών στον πόλεμο για μια ιατρική μάσκα

Όλοι εναντίον όλων και όποιος προλάβει τον άλλον στη μάχη για μια ιατρική μάσκα, σα να ζούμε εποχές πραγματικού πολέμου

Πόλεμο δεν έχουμε, πάει και τέλειωσε, κι όποιος συγκρίνει περιόδους πολέμου (στα σοβαρά…) με την πανδημία του κορονοϊού, που οδήγησε σε περιοριστικά μέτρα, είναι το λιγότερο αφελής και μακριά από την πραγματικότητα. Πόλεμο, λοιπόν, μπορεί να μην έχουμε όμως «πόλεμος» γίνεται για προϊόντα που στο μέλλον θα χαρακτηρίσουν αυτή την περίοδο: οι μάσκες, τα αντισηπτικά, το χαρτί υγείας… Οπως, ας πούμε, ο «πόλεμος των χαρακωμάτων» το ’14, ο «πόλεμος του χαρτιού υγείας» το ’20…

Κι αν οι μάχες για το χαρτί υγείας έχουν καταγραφεί στα κωμικοτραγικά χρονικά της κρίσης, που προκαλούν βαθιές σκέψεις για το «απρόβλεπτο» και το αναξιοπρεπές των ανθρώπων, για τις μάσκες έχουν καταχωρηθεί στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία  διμερείς «συρράξεις»!

Ιταλία κατά Τουρκίας

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία μπλόκαρε φορτίο 200.000 μασκών που προορίζονταν για τα νοσοκομεία της Ιταλίας. Οι μάσκες ήταν πληρωμένες με το ποσόν των 670.000 ευρώ, αλλά το τελωνείο της Αγκυρας απαιτούσε συνεχώς νέα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα οι μάσκες να μείνουν μακριά από τον τελικό προορισμό τους. Η ιταλική εφημερίδα διέκρινε καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοπούς από τις αρχές της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε μίλησε προσωπικά με τον Ερντογάν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα επιλυθεί άμεσα. Ακόμα περιμένουν…

Γερμανία εναντίον ΗΠΑ

Οι Γερμανοί «φωνάζουν» για τις ΗΠΑ και δεν διστάζουν να αποκαλέσουν τους Αμερικανούς «πειρατές» για μια υπόθεση με αντικείμενο τι; Τις προστατευτικές μάσκες.  Οι καταγγελίες του Βερολίνο κάνουν λόγο για κατάσχεση φορτίου μασκών το οποίο θα έφθανε στη Γερμανία μέσω Ταϊλάνδης, αλλά με παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό οδηγήθηκε στις ΗΠΑ! Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου, για την οποία προορίζονταν οι μάσκες, κατήγγειλε στη γερμανική «Die Welt» ότι, αμερικανική εταιρία δελέασε τον κατασκευαστή με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχαν καταβάλει οι Γερμανοί και καρπώθηκε τις μάσκες. Τώρα αν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι υπήκοοι της κυρίας Μέρκελ, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Μάσκες όμως (τουλάχιστον τις 400) δεν πήραν.

Επίσης τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν:

  1. Οι ΗΠΑ πρόσφεραν περισσότερα χρήματα από γάλλους αγοραστές, και μάλιστα την ώρα που φορτίο με μάσκες είχε τοποθετηθεί σε αεροπλάνο με προορισμό το Παρίσι και οι μάσκες άλλαξαν αεροπλάνο με κατεύθυνση τη χώρα του Τραμπ.
  2. Από την άλλη, όχι ότι οι Γάλλοι είναι άγιοι… Συμπατριώτες του Ντε Γκώλ, οικειοποιήθηκαν με δόλο φορτίο με μάσκες και γάντια που είχαν προορισμό άλλη χώρα της Ευρώπης!
  3. Ο Τζαστίν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, διέταξε να ερευνηθεί κατά πόσο αληθεύει το γεγονός ότι, φορτίο με μάσκες που είχε αγορασθεί από την Κίνα, έφθασε στη χώρα του αποδεκατισμένο, γιατί όπως καταγγέλθηκε  μεγάλο μέρος του ξαναπουλήθηκε σε πλειοδότες Αμερικανούς!

Κι όσο η πανδημία εξαπλώνεται τόσο οι «μάχες» για τα αναλώσιμα υλικά που προστατεύουν από τον κορονοϊό θα μαίνονται. Ηδη μεγάλες βιομηχανίες στην Ευρώπη έχουν σταματήσει την παραγωγή τους που ήταν είτε πλαστικά, είτε ρούχα, είτε αυτοκίνητα και παράγουν πλέον μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες. Όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μεγάλες βιομηχανίες οδηγήθηκαν στην παραγωγή πολεμικού υλικού, ο Hugo Boss έντυσε τον γερμανικό στρατό, όπως τώρα η Moët Hennessy – Louis Vuitton άρχισε την παραγωγή αντισηπτικών, η Rolls Royce αναπνευστήρων και η εταιρία Zara νοσοκομειακών στολών.

Κι όσοι θυμούνται, από διηγήσεις των παππούδων και των γονιών τους, πως ένας ντενεκές λάδι στην κατοχή κόστιζε όσο ένα διαμέρισμα στα Πατήσια,  θα ‘χουν να λένε πια τις δικές τους ιστορίες στα εγγόνια τους: πως στον καιρό της καραντίνας πούλησαν την ψυχή τους για δυο μάσκες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *