Τα λάθη που κάνουμε στην καραντίνα και θα «πληρώνουμε» αργότερα 

Τα λάθη που κάνεις τώρα και θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία, το πορτοφόλι και την κοινωνική σου ζωή μετά την καραντίνα

Έχουμε ακούσει πολλά για το τι πρέπει να κάνουμε στη διάρκεια της καραντίνας. Άλλοι υποστηρίζουν να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, για να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες και να είμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί σε κάθε λεπτό της. Άλλοι λένε να χαρούμε όλο τον ελεύθερο χρόνο που μάς δίνεται, για να κάνουμε αυτό που δεν μπορούμε όλο τον υπόλοιπο καιρό, να χαλαρώσουμε. Η πιο ορθή, βέβαια, άποψη είναι πιθανώς αυτή που λέει να κάνει ο καθένας ό,τι του ταιριάζει και αισθάνεται καλύτερα, χωρίς την πίεση του τι κάνει ο πολύς κόσμος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που, αν δεν προσέξουμε τώρα, είναι πολύ πιθανό να μάς στοιχίσουν στη μετά την καραντίνα ζωή μας.

Κακή διατροφή 

Κακή διατροφή στην καραντίνα

Εδώ υπάρχουν δύο όψεις. Από τη μία, έχουμε εκείνους που όντας όλη μέρα στο σπίτι, καλύπτουν τη βαρέμαρά τους τσιμπολογώντας, υιοθετούν ως νέο χόμπι την ασταμάτητη μαγειρική -και φυσικά τη μετέπειτα κατανάλωση των δημιουργιών τους- ή έχουν πέσει σε πλήρη αδράνεια, παραγγέλνοντας αποκλειστικά από ντελίβερι. Από την άλλη, έχουμε εκείνους που ξεχνάνε να φάνε. Πώς γίνεται αυτό μέσα στην καραντίνα; Εύκολα, αν έχουν πέσει με τα μούτρα σε κάποιο νέο χόμπι, ή αν εργάζονται από το σπίτι και αφιερώνουν στη δουλειά τους συνεχόμενα υπερβολικά πολύ χρόνο.

Οι μετέπειτα συνέπειες και στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικές. Το θέμα των κιλών, που μπορεί να πέσουν ή να ανέβουν αρκετά, είναι δευτερεύον από τη στιγμή που ο δείκτης μάζας σώματός σου δεν ακουμπά κάποιον ανθυγιεινό βαθμό (κάτω του 19,5 και του 18,5, αν είσαι άντρας ή γυναίκα αντίστοιχα, ή πάνω του 25 και του 23,6). Το πραγματικά μείζον ζήτημα θα φανεί στις επόμενες εξετάσεις σου, όταν θα έχεις ελλείψεις σε στοιχεία, όπως ο σίδηρος ή το ασβέστιο, ή θα δεις τα τριγλυκερίδια σου να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Δημιούργησε μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, πολύ νερό και συχνά μικρά γεύματα.

Λάθος πρόγραμμα ύπνου 

Λάθος ύπνος στην καραντίνα

Και εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Πολλοί, ειδικά όσοι δεν δουλεύουν αυτή την περίοδο από το σπίτι, έχουν πέσει στην παγίδα ότι από τη στιγμή που δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν, δεν υπάρχει πρόβλημα να κοιμούνται και σχεδόν όλη τη μέρα. Στην πραγματικότητα, αυτή η συνήθεια μπορεί να μοιάζει απλά αντιπαραγωγική, αλλά είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες μελλοντικά για την υγεία σου. Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι καρδιοπάθειες και οι πόνοι στη σπονδυλική στήλη είναι κάποιες από τις συνέπειες που ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να φέρει στο σώμα σου.

Υπάρχει, όμως, και το άλλο άκρο. Εκείνοι που κοιμούνται από ελάχιστες έως μηδαμινές ώρες. Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου είναι αρκετά κοντά σε εκείνες του υπερβολικά πολύ ύπνου. Ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες είναι οι πιο σοβαρές πιθανές συνέπειες. Εδώ μπαίνει και το νευρικό σύστημα, το οποίο δείχνει τα πρώτα συμπτώματα επιρροής από την αϋπνία, με οπτικοακουστικές παραισθήσεις, και μπορεί να καταλήξει σε κρίσεις άγχους, παράνοια και κατάθλιψη.

Ιδανικά, προσπάθησε να κοιμάσαι 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

 

Δεν σε βλέπει ο ήλιος 

Έλλειψη ήλιου στην καραντίνα

Μπορεί να νομίζεις ότι το πιο συνετό για την υγεία τη δική σου και των γύρω σου είναι να μένεις ασταμάτητα κλεισμένος στο σπίτι, αλλά ο κωδικός «6» υπάρχει για κάποιον λόγο. Προσπάθησε να περπατάς στον ήλιο έστω μερικές φορές την εβδομάδα. Όχι μόνο θα σου φτιάξει η διάθεση και θα γεμίσεις ενέργεια, αλλά δεν θα καταλήξεις με έλλειψη της βιταμίνης D. Οι συνέπειες θα αγγίξουν τη σωματική και την ψυχική σου υγεία, αφού η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των οστών, δερματικά προβλήματα κα απότομη αύξηση βάρους, αλλά και σε κατάθλιψη, γνωστικά προβλήματα και εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Η τελευταία συνοδεύεται από λύπη, κόπωση και άγχος.

Ξέχασες τους φίλους σου 

Έλλειψη επικοινωνίας στην καραντίνα

Ή τουλάχιστον αυτό δείχνεις. Δεν μπορείς να τους δεις από κοντά και θεωρείς άσκοπο να επικοινωνείς μαζί τους μέσα από μία οθόνη. Ίσως γιατί έτσι θα σου λείψουν περισσότερο ή επειδή θεωρείς ότι υπονομεύεις την σχέση σας βάζοντας την αποκλειστικά σε διαδικτυακό πλαίσιο.

Σκέψου, όμως, πώς μπορεί να το βλέπουν εκείνοι. Η στάση σου δείχνει ότι δεν σε ενδιαφέρει καν να μάθεις αν είναι καλά, ενώ φαίνεται σαν να θεωρείς ακόμα και το απόλυτο τίποτα που έχεις να κάνεις μέσα στην καραντίνα πιο σημαντικό από αυτούς. Αν δεν θέλεις να χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντί σου και στην πορεία να χάσεις εσύ εκείνους, προσπάθησε να είσαι περισσότερο παρών στις ζωές τους αυτό το διάστημα ή τουλάχιστον εξήγησε τους προσωπικούς λόγους, για τους οποίους τις μέρες της καραντίνας η επικοινωνία σας θα περιοριστεί.

Κακές αγορές 

Κακές διαδικτυακές αγορές στην καραντίνα

Είσαι όλη μέρα σπίτι και βασικό σου χόμπι έχουν γίνει τα διαδικτυακά ψώνια. Υπάρχουν πράγματα που όντως δεν θα μετανιώσεις που τα αγόρασες, αλλά άρχισε να σκέφτεσαι δύο τρεις φορές πριν πατήσεις «Ολοκλήρωση παραγγελίας». Πρώτα σκέψου, αν πράγματι το σηκώνει το πορτοφόλι σου. Μπορεί με την καραντίνα τα έξοδά σου σε έναν βαθμό να έχουν περιοριστεί, αλλά να σκέφτεσαι πάντα ότι σιγά σιγά οι μέρες μετά την καραντίνα πλησιάζουν και τα έξοδα που είχες θα επιστρέψουν μαζί τους.

Το επόμενο που πρέπει να σκεφτείς είναι αν το προϊόν που αγοράζεις θα σου είναι χρήσιμο μετά την καραντίνα. Ναι, τώρα μπορεί να μαγειρεύεις όλη μέρα, αλλά θα έχεις την όρεξη και τον χρόνο να φτιάξεις τσουρέκι στο νέο σου μίξερ όταν επιστρέψεις στην κανονικότητα; Κατά τον ίδιο τρόπο, ίσως τα ρούχα σπιτιού και οι πιτζάμες σου φαίνονται περισσότερα άσκοπα, όταν δεν θα αποτελούν το outfit της ημέρας.

Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι απαντάς ειλικρινά στον εαυτό σου στα δύο παραπάνω, πριν την επόμενη διαδικτυακή αγορά. Διαφορετικά θα μείνεις με έναν άδειο τραπεζικό λογαριασμό και ένα σπίτι γεμάτο με άχρηστα αντικείμενα.

Πηγή: look.athensvoice.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *